Ikke alle grenseoverganger mellom Norge og Sverige er åpne.
Fra mandag kommer det nytt smittekart over Europa. Flere land er nå oransje og røde. Det betyr nye reiseregler. Politiet forteller at flere ikke forstår reisereglene.

Fredag 30. juli oppdaterte regjeringen sin vurdering av hvilke land som får karantenekrav for uvaksinerte på reise. Italia og Island blir oransje natt til mandag 2. august.

Det betyr at de som reiser fra oransje og røde land må ha attest på negativ koronatest før de reiser inn i Norge. De må teste seg på grensen når de kommer til Norge. De må i innreisekarantene.

Deler av Sverige får nye farger fra 2. august. Reiser du fra Gotland, Halland, Skåne og Stockholm må du i innreisekarantene. Men reiser du fra Norrbotten og Värmland må du ikke i karantene eller teste deg før du kommer. Fordi de er grønne regioner på kartet.

Flere forsto ikke innreisereglene i helgen, skriver Østlendingen søndag ettermiddag. Ikke alle grenseoverganger er åpne i grønne regioner. Det betyr at du ikke kan reise som du selv ønsker.

– Vi har fått flere telefoner fra personer som er ved en stengt grenseovergang. Da blir de henvist videre til en av overgangene som er åpne, sier han.

– Ha nødvendig dokumentasjon klar ved grensepassering. Da får vi en bedre trafikkavvikling i grensekontrollen, og ventetiden blir kortere, sier politistasjonssjef Gjermund Thoresen i Kongsvinger.

Fakta om innreiserestriksjoner for ulike land

* Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Du må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste deg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land, kan reise til Norge.

* Oransje land: Oransje land har i dag samme regler som røde land. Det kan komme regler for oransje land senere. Men i dag har oransje og røde land samme regler.

* Røde land: Ikke alle kan reise inn i Norge. Har du norsk pass eller jobber her kan du reise inn i Norge. Du må ha negativ test før innreise. Du fylle ut innreiseregistreringsskjema. Du må teste deg på grensen når du kommer til Norge. Du må i innreisekarantene.

* Mørkerøde land: Har samme regler som røde land. Du må også være på karantenehotell.

* Lilla land: FHI vurderer hvilke land og områder på EUs tredjelandsliste som har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell.

* Andre land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

* Fullvaksinerte eller de som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene, er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvilket land de kommer fra.

Kilde: Regjeringen 

ORDLISTE

vurdering: se på noe og tenke på et bra svar

grenseovergang: hvor du går over en grense

henvist: sendt videre

grensepassering: gå fra et land til land

trafikkavvikling: slutt på køer