Regjeringen vil vente med trinn 4 til alle voksne har fått første dose med vaksine.
Foto: Flickr/Creative Commons
Regjeringen har en plan for høsten. Først må alle over 18 år få første dose. Så må det gå tre uker. Da kan samfunnet endelig åpne igjen.
181Shares

– I løpet av denne uken har de aller fleste over 18 år fått tilbud om vaksine. Det betyr at de er godt beskyttet mot alvorlig sykdom og død etter tre uker. Vi ønsker å gi alle over 18 år denne muligheten til å beskytte seg før vi slipper mer opp, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Regjeringen tror flere personer blir smittet når skoler, høyskoler og universiteter åpner. Bent Høie vil at vi fortsatt skal tenke på smittevern. Det betyr at vi må holde avstand, vaske hender ofte og holde oss hjemme når vi er syke. Dette gjelder for alle, også de som har fått vaksine.

Vaksine til 16- og 17-åringer

Norge har kjøpt flere doser av koronavaksinen Moderna. De kommer fra Polen. Derfor må vi ikke vente lenge på å bli vaksinert.

Regjeringen skal bestemme om 16- og 17-åringer skal få vaksine. Dette vil regjeringen si ja eller nei til i august. Kommuner har fått beskjed om at de må planlegge dette.

FHI tenker på om barn ned til 12 år skal få vaksine.

– Vi har nå god fremdrift i vaksineringen, og kan ta oss tid til å gjøre en grundig vurdering av dette, basert på mest mulig oppdatert kunnskap. Hvis vi anbefaler at denne gruppen også bør få tilbud om vaksine, er det viktig at beslutningen blir tatt på en slik måte at det gir tillit og trygghet for dem og deres foresatte, sier Høie.

Studenter

Hverdagen til studentene blir nesten som før pandemien. De kan sitte i klasserom og forelesningssaler igjen.

– Vi har sponset fadderukene med 40 millioner kroner og tar regningen for hurtigtestene. Til sammen er jeg sikker på at dette gjør at det blir en langt morsommere og tryggere studiestart enn i fjor, sier Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister.

Personer fra andre land som skal ta ph.d-utdanning kan komme inn i Norge.

Fortsatt pandemi

De fleste voksne har fått tilbud om første dose i løpet av måneden.

– Vaksinene vil hjelpe oss med å holde pandemien under kontroll, men vi må fortsatt leve med viruset, slik vi lever med andre smittsomme sykdommer. Det lar seg ikke gjøre å fjerne risikoen helt og holdent. Det innebærer at noen vil bli alvorlig syke og at noen vil dø av covid-19 etter at vi er ferdig med vaksineringen og samfunnet er åpnet opp igjen, sier Høie.

Når samfunnet åpner for trinn 4 i gjenåpningsplanen, vil nær familie og kjærester fra tredjeland få lov til å komme til Norge.

Fra 12. august kan du reise inn i Norge med koronasertifikat fra England og Wales.

Se TV på flere språk her

Les på flere språk her

Har du koronasertifikat fra England og Wales? Les her

ORDLISTE

mulighet: sjanse, tilbud

fremdrift: føre, drive, hvordan et prosjekt/oppgave går etter tidsplan

grundig: nøye, god, tenke lenge på, vurdere, se

basert: grunnlag, gitt

anbefale: si at noe er bra

foresatte: foreldre

sponse: betale

innebære: bety