Norsklærere jobber gratis

Åshild Oseng (67 år) liker å undervise. Hun har jobbet som norsklærer i nesten 25 år. Etter hun blir pensjonist, fortsetter hun å jobbe som norsklære
Foto: Taotao Liu
Åshild Oseng og Maria Fonsdal jobber som norsklærere på Sagene Frivilligsentral. De jobber gratis, og det er de meget fornøyd med! 

Åshild Oseng har jobbet som norsklærer ved Oslo VO Skullerud i nesten 25 år. Hun ble pensjonist i fjor. Hun gleder seg over å være lærer igjen selv om det er en frivillig jobb.

– Det er veldig interessant å være lærer. Jeg liker også å ha kontakt med mennesker. Jeg underviser to dager i uka her. Én dag underviser jeg i fire timer, og den andre dagen varierer det hvor mange timer jeg har. Jeg hjelper til på kjøkkenet, handler mat for dem som trenger hjelp til det, følger folk til legen, eller jobber på kontoret til Frivilligsentralen.

–Vekker interesse
Maria Fonsdal (32 år) synes at det er veldig fint å jobbe som frivillig. Hun har utdannelse i litteraturvitenskap fra universitetet.

Jeg tjener penger på dagen og jobber gratis om kvelden.

f.v. Maria Fonsdal (32 år) og Karoline Pedersen Gravaas (25 år) jobber gratis som norsklærer. De synes at det er en interessant jobb.
Foto : Taotao Liu

– Det er veldig interessant å jobbe med norsk på denne måten. 

Til vanlig jobber hun som norsklærer på en ungdomsskole. Mandagskveldene er hun frivillig norsklærer på Frivilligsentralen.

– Jeg tjener penger på dagen og jobber gratis om kvelden, sier hun med smil.

Det tar mye tid å planlegge og forberede. Men jeg får mye tilbake også. Jeg blir kjent med fine mennesker fra forskjellige land. Det er veldig hyggelig og sosialt, forteller Fondersen.

Hjelpsomme lærere
Utrop snakker med to av elevene på norskkurset. De forteller at lærerne er veldig hjelpsomme. Elevene er veldig glad for å kunne ta norskkurset gratis her.

– Mange elever er veldig motivert. De går på jobb på formiddagen, og kommer til norskkurset på ettermiddagen, forteller Oseng.

– Skal du reise bort i sommerferien?

– Ja, jeg skal reise til Sørlandet. Jeg kommer tilbake i august. Jeg skal fortsette som norsklærer her etter sommerferien, sier Oseng stolt.