Ny studie: Vaksinene beskytter godt mot alvorlig covid-19

Illustrasjonsfoto.
Foto: Pixaby
Koronavaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom.Det viser en ny stor studie fra Frankrike.

Forskningen er gjort av Epi-Phare. Det er en uavhengig forskningsgruppe. De samarbeider med franske myndigheter.

Undersøkelsen har tall og fakta om 22 millioner personer. Personene i undersøkelsen er over 50 år gamle. Studien sammenligner personer. En person er fullvaksinert og den andre er uvaksinert. Personene ble «matchet» i par med samme alder og kjønn. De bor i samme region.

Resultatene viste at de vaksinerte hadde 90 prosent lavere sannsynlighet for å komme på sykehus og dø av covid-19. Det ser ut som vaksinene fungerte nesten like godt mot deltavarianten som tidligere virusvarianter.

Vaksinene ga 92 prosents beskyttelse mot deltavarianten for personer mellom 50 og 75 år. 84 prosents beskyttelse for dem som var eldre.

Beskyttelsen mot deltavarianten er bare undersøkt over en periode på én måned. Epi-Phare ønsker å undersøke for to måneder til.

Personene i studien fikk koronavaksinene til Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca. Resultatene bekrefter tidligere funn gjort i Israel, USA og Storbritannia.

Undersøkelsen i Frankrike tyder på at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom også fem måneder etter vaksineringen.

ORDLISTE

uavhengig: fri, ikke sammen med noe(n)

forskningsgruppe: en gruppe med forskere/eksperter

kjønn: dame eller mann

sannsynlighet: stor sjanse for at noe skjer

bekrefte: styrke

funn: viktig oppdagelse, viktig informasjon

tyder på: ser ut som