Barnets biologiske mor får ikke vite hvordan det gikk med barnet hun bar i magen.
Foto: freestocks.org, unsplash.
Gravide kan bli alvorlig syke av covid-19.
46Shares

98 prosent av gravide og uvaksinerte med symptomer på korona, måtte på sykehus. Det viser tall fra Storbritannia og USA. Derfor vil FHI at alle gravide tar koronavaksinen.

– Dette gir et tydelig bilde på hvor viktig det er at gravide beskytter seg mot koronasykdom, og at de fullvaksinerer seg enten før eller underveis i svangerskapet, sier Margrethe Greve-Isdahl, barne- og overlege ved Folkehelseinstituttet.

Ingvil Krarup Sørbye er overlege på Rikshospitalet. Hun er bekymret over at flere gravide trenger intensiv behandling fordi de har korona.

– Ta vaksinen, sier overlege Ingvil Krarup Sørbye til NRK.

Ingen økte svangerskapskomplikasjoner for vaksinerte

Studier viser at kvinner som tok koronavaksine i svangerskapet har like lav sannsynlighet som uvaksinerte til å få komplikasjoner under svangerskapet. Det gjelder svangerskapsforgiftning, veksthemming hos fosteret, spontanabort, dødfødsel og mødredødsfall.

Tallene viser at vaksinen ikke gir andre eller verre bivirkninger for gravid.

– Fordelene er helt tydelig større enn ulempene. Vi vet at vaksinen beskytter mot alvorlig covid-sykdom. Det gjelder både den gravide selv, men også babyen i magen, sier Sørbye til NRK.

FHI anbefaler gravide å ta koronavaksinen i 2. og 3. trimester. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at gravide tar koronavaksine.

Vil du lese om koronavaksinen og svangerskap på engelsk? Trykk her.