Nye tiltak ved innreise til Norge

To eksplosjoner på flyplassen i Brussel. Flere er døde
Foto: Wikimedia Commons. Illustrasjonsbilde.
Fra 26. november er det krav om negativ test før innreise. Alle må også registrere seg før innreise til Norge.

Reiser du inn i Norge må du registrere deg. Du må vise godkjent koronasertifikat eller negativ test. Hvorfor? Fordi regjeringen vil stoppe smitte fra utlandet.

– For å begrense importsmitte skjerper vi innreisetiltakene fra 26. november. Fra den datoen må alle registrere seg før innreise til Norge. På bakgrunn av helsefaglige råd, gjeninnfører vi også kravet om negativ test tatt før innreise. Det gjelder alle som ikke kan dokumentere med godkjent koronasertifikat at de er fullvaksinert, eller at de har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene. Dette vil gjelde uansett hvilket land man reiser fra, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

De nye tiltakene fra og med 26. november er:

  • Krav om at alle innreisende som hovedregel skal registrere seg i innreiseregistreringssystemet. Barn under 16 år og utvalgte grupper må ikke. Alle innreisende har en plikt til å fremvise slik bekreftelse og eventuelt koronasertifikat til politiet ved kontroll.
  • Alle utlendinger som har rett til innreise etter utlendingsloven kan komme.
  • Søknadsordningene til Sjøfartsdirektoratet og Landbruksdirektoratet gjelder ikke.
  • Følger ikke personer reglene eller mangler dokumentasjon, kan de bli sendt ut av landet. Alle reisende, også nordmenn, kan få bøter hvis de ikke følger pliktene ved innreise.
  • Krav om attest for negativ test tatt i løpet av 24 timer før innreise for dem som ikke kan dokumentere med et godkjent koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste seks måneder. Dette vil gjelde for alle avreiseland, men ikke for reisende under 18 år.
  • Du må teste deg ved innreise. Denne plikten gjelder for alle som ikke kan dokumentere gjennom koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 det siste halvåret.
  • Testpliktige kan teste seg ved en teststasjon på grensen, eller i løpet av 24 timer der det ikke er en slik stasjon på grensen.
  • Regjeringen gjør ingen endringer i reglene om innreisekarantene. Karanteneregelverket vil trolig gjelde hele vintersesongen.

Karantenehotellordningen fortsetter inntil videre til de som ikke har et sted de kan sitte i karantene.

Vil du lese på flere språk? Trykk her.

Vil du se nyhetssending på flere språk? Trykk her.