Det koster lite å drive med friidrett sammenlignet med vintersport. Her fra Tinestafetten på Bislett 2018
Foto: Eirik Førde/ NFIF
Regjeringen foreslår en strømpakke til idrettslag og frivillige organisasjoner. Ordningen skal være den samme som for vanlige hus og hjem.
42Shares

Idrettslag og frivillige organisasjoner har fått veldig høye strømregninger i vinter. Men de har ikke fått støtte til å betale regningene.

– De høye strømprisene har skapt store utfordringer for svært mange lag og foreninger, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Trettebergstuen sier at høye strømregninger kan bety at tilbudene blir færre fordi idrettslag og frivillige organisasjoner får dårlig råd. Eller at det vil koste mer å delta på aktiviteter.

– Det ville gått direkte ut over fritidstilbudet for barn og unge, som allerede har ofret mye gjennom pandemien. Jeg er derfor veldig glad for at regjeringa nå lager en ordning for å gi et tilskudd som kan dekke deler av de utgiftene, sier hun.

Hva er strømpakken?

Er det mer enn 70 øre per kilowattime, får idrettslag og frivillige organisasjoner dekket 80 prosent av strømutgiftene. Dette vil gjelde for perioden desember 2021 til mars 2022. I dag har vanlige hus og hjem samme ordning.

Noen idrettslag hadde to og en halv ganger større strømkostnader i november og desember sammenlignet med samme periode året før. Det opplyser Norges Idrettsforbund.

Idrettsforbundet sa det var «svært bekymringsfullt» og varslet at det kunne gå mot stengning av anlegg, redusert aktivitet og høyre medlems- og aktivitetskostnader for å dekke de uforutsette kostnadene. I verste fall ville enkelte anleggseiere gå konkurs, advarte generalsekretær Nils Einar Aas.

– Det er veldig bra at regjeringen nå varsler at det kommer en ubyråkratisk ordning for å løse dette, og vi håper ordningen vil treffe de organisasjonene som nå sliter med strømkostnadene, skriver Johnsen i en epost til NTB.

Organisasjonen har den siste tiden fått mange meldinger fra medlemmer om at høye strømkostnader vil ramme aktivitetene deres.

– Nå forventer vi at kommunene følger opp og sørger for at hele bredden av frivilligheten lokalt får den hjelpen de trenger, skriver han også i eposten.

ORDLISTE

utfordring: problem

forening: klubb

tilskudd: pengestøtte

å dekke de uforutsette kostnadene: betale regninger de ikke visste de skulle få. Her betyr det at summen på regningene som er høye.

redusert: ikke like mange/mye som før

ramme: her betyr det skade