Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet, Oslo
Foto: Stortinget
Regjeringen tenker først på barn, unge og arbeidsplasser når de letter på tiltakene.
103Shares

Folkehelseinstituttet tror flere blir smittet i ukene som kommer, men at viruset gir mindre alvorlig sykdom.

– Vi er nå i en ny fase av pandemien. Vi vet at omikron gir mindre alvorlig sykdom og at sannsynligheten for å bli innlagt på sykehus er redusert. De siste fire ukene har over én million nordmenn tatt vaksine og tilgangen på hurtigtester er økt. Vaksinene beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Nye regler for karantene og testing

Regjeringen vil bremse, og ikke stoppe smitten. Det viktigste er at alle ikke blir syke på samme tid. Da blir det for stor belastning på helsetjenestene i Norge. Alle må tenke på at flere blir syke og borte fra jobben de neste ukene.

– De neste månedene vil mange bli smittet, og sykefraværet vil bli høyt. Alle bedrifter og virksomheter må forberede seg på det. Det må legges planer for å opprettholde mest mulig normal drift i en krevende situasjon. De endringene regjeringen nå gjør i kravene om smittekarantene, vil bidra til at flere kan leve normalt, selv om det er mye smitte i samfunnet, sier helse- og omsorgsministeren Ingvild Kjerkhol (Ap).

Dette er reglene når det gjelder testing og karantene: 

  • Bor du sammen med en person som har korona? Eller er dere kjærester eller veldig gode venner? Da må du teste deg og være i smittekarantene i 10 døgn. (Ett døgn er 24 timer.)
  • Du kan teste deg ut av karantene etter sju døgn. Det må være en PCR-test og ikke hjemmetest.
  • Har du hatt korona de siste tre måneder? Da må du ikke være i karantene.
  • Har du fått tredje dose minst 1 uke før du var sammen med personen som har korona, må du ikke i karantene. Du må teste deg hver dag i sju dager. Du må teste deg fire ganger med PCR-test og tre hjemmetester.Øvrige nærkontakter har ikke karanteneplikt, men anbefales å teste seg 3 dager etter nærkontakt, og ny test 2 dager senere (dag 5). Vær ekstra oppmerksom på symptomer i 10 dager. Ved symptomer: Bli hjemme og test deg.

Reise inn i Norge?

Dette er reglene:

  • Du må registrere deg før kommer til Norge.
  • Du må teste deg når du kommer til Norge.
  • Er du ikke fullvaksinert? Har du ikke koronasertifikat? Da må du teste deg før du reiser inn i Norge.
  • Reiser du fra et land med karanteneplikt? Er du ikke fullvaksinert? Har du ikke koronasertifkat? Eller kan vise at du har hatt korona de siste 6 månedene? Da må du i innreisekarantene.

Trykk her for å lese på engelsk, arabisk, dari, russisk, polsk, somali, tigrinja, tyrkisk og urdu.