Manshaus viste ny høyreekstrem hilsen til retten

Manshaus varetektsfengslet i åtte nye uker. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Tjook/Flickr
Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) viste en ny høyreekstrem hilsen til Oslo tingrett før han ble fengslet i en ny periode på åtte uker.
0Shares

Retten ga altså politiet medhold i begjæringen om åtte ukers forlenget varetekt etter fengslingsmøtet mandag. Aktor viste til gjentakelsesfaren, noe også retten la til grunn i sin kjennelse.

– Etter åtte uker tenker vi at berammelse og den slags er avklart. Det er vanskelig for meg å angi hvor lang tid statsadvokat og riksadvokat vil bruke på dette, men kanskje vi kan vente en tiltale i løpet av januar. En hovedforhandling i første halvdel av 2020 er fortsatt realistisk, sier politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt til NTB.

Både Strand og en av Manshaus to forsvarere, advokat Audun Beckstrøm, sier til NTB at de regner med at en rettssak vil pågå i to til tre uker.

Manshaus tok betenkningstid på ankespørsmålet da dommeren raskt kom med kjennelsen etter det korte fengslingsmøtet. Neste fengslingsmøte blir mandag 2. mars.

– Det er ikke naturlig for meg å si noe nærmere om innholdet i erklæringen, men opp mot det retten skal vurdere i dag, nemlig faren for gjentakelse, så mener vi det er relevant, sier hun.

Beckstrøm sier de vil vurdere kjennelsen.

– Vi mener at hovedregelen er fire uker, og at det kan være greit at retten etter fire uker gjør en ny vurdering, særlig når det gjelder fremdriften i saken, sier han til NTB.

I tillegg gjorde han OK-håndbevegelsen, pekefinger og tommel som danner en sirkel, et tegn som i den senere tid er hyppigere brukt av personer på ytre høyre-fløy. Håndbevegelsen blir av noen brukt som et «oppriktig uttrykk for hvit overmakt», ifølge Anti-Defamation League (ADL), skriver BBC.

Han ville ikke forklare seg for retten, men begjærte seg løslatt. Manshaus erkjenner forholdene han er siktet for, men nekter straffskyld og påberoper seg nødrett for handlingene.

I desember ble det klart at de sakkyndige som har observert ham, konkluderer med at han var tilregnelig da han utførte drapet og terrorhandlingen han er siktet for.

Det betyr at han kan dømmes til fengselsstraff eller forvaring dersom han blir funnet skyldig.