PU-sjef dro til Djibouti og forhandlet om returavtale

PU mener at mange djiboutiere har oppgitt falsk identitet fra Somalia og løyet seg til opphold i Norge.
Foto: Scanstockphoto
PU-sjef Arne Jørgen Olafsen dro i november til Djibouti der han blant annet møtte landets politidirektør. Et av temaene var retur av djiboutiere med falsk ID.

Besøket har hittil vært ukjent, men Olafsen bekrefter reisen overfor TV 2. Han bekrefter også at besøket ikke var standard prosedyre.

– Ja, det er ikke veldig vanlig. Normalt skjer den typen samarbeid på et lavere nivå. Når det gjaldt Djibouti var det en oppfatning i PU at det var riktig å gjøre det på sjefsnivå, og det var etter min mening en god vurdering, sier han til TV-kanalen.

Også en politioverbetjent i Politiets utlendingsenhet (PU) og politiets spesialutsending i Addis Abeba deltok i møtet fra norsk side. Delegasjonen hadde samtaler med Djiboutis politidirektør general Abdillahi Abdi Faraht samt andre representanter fra djiboutiske myndigheter.

– Vi diskuterte verifiseringsarbeid og snakket om registre – folkeregister, passregister og så videre – og ikke minst mulighetene for å få til et samarbeid om retur, sier Olafsen.

PU mener at mange djiboutiere har oppgitt falsk identitet fra Somalia og løyet seg til opphold i Norge. Det kanskje mest kjente tilfellet er bioingeniøren Mahad Mahamud, som sier han er fra Somalia, mens norske myndigheter mener at han er fra Djibouti. Mahamud har vært 17 år i Norge, men har mistet sitt norske statsborgerskap og oppholds- og arbeidstillatelse.

Olafsen vil ikke kommentere Mahamud-saken spesifikt.