Norskiraner tiltalt for drapsplaner i Danmark

Den norsk-iranske 40-åringen anklages for å ha overvåket AS எம்எல்ஏ-lederen.
En 40 år gammel norskiraner er tiltalt i Danmark for å ha hjulpet iransk etterretning med å planlegge et attentat mot en separatistleder bosatt i Ringsted.
14Shares

Målet for attentatet var ifølge Politiets Efterretningstjeneste PET en leder for den iranske opprørsgruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA).

Den norsk-iranske 40-åringen anklages for å ha overvåket ASMLA-lederen i hans hjem og for å ha filmet mannens kone på ordre fra iransk etterretning.

Mannen ble i oktober 2018 pågrepet av svensk sikkerhetspoliti i Göteborg og deretter utlevert til Danmark. Der har han sittet i varetekt siden.

Den tiltalte mannen har bodd i Norge i ti år og skal flere ganger ha jobbet som vakt ved den iranske ambassaden i Oslo. Han har også sittet på første rad sammen med Irans ambassadør under festlige anledninger.

På sin egen CV oppgir mannen selv å ha jobbet for ambassaden, og han har også jobbet for flere ulike IT-bedrifter i Oslo.

Gruppen har også stått bak flere andre bombeattentater og sabotasjeaksjoner i Iran og står på myndighetenes liste over terroristorganisasjoner.