«Noen er Født fri mens andre er Født død»


Foto: Torgrim Halvari
Frem til 2020 fikk Født fri nærmere seks millioner kroner hvert år, det er mer enn alle interesseorganisasjonene til skogfinner, jøder, tater/romanifolk, kvener/norskfinner og romfolk/sigøynere fikk og fremdeles får samlet per år, sier Rune Bjerkli i Kvensk Finsk Riksforbund.
29Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

I 2020 økte bevilgningene til samiske formål med mer enn de øvrige nasjonale minoritetene fikk totalt tilsammen. I 2021 gjentar dette seg. Av en bevilgning på over en milliard kroner øremerkes omtrent 95 % til samiske tiltak og 5 % på øvrige nasjonale minoriteter. Posten til media (Ruijan-Kaiku) står på stedet hvil. Satsingen på kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur øker noen ubetydelige hundre tusen kroner, skriver Kvensk Finsk Riksforbund i en pressemelding.

– Posten til kvenske, norskfinske og andre finske interesseorganisasjonsarbeid er justert på
millimeteren.

– Det er et lyspunkt i statsbudsjettet, og det finner vi i Kunnskapsdepartementet. Her finner vi en markant satsing på opplæring i kvensk og finsk i skolen. De med kvenskfinske røtter har nemlig rett til å få opplæring i sitt minoritetsspråk, de kan derfor velge mellom kvensk eller finsk som andrespråk på skolene i Troms og Finnmark. Det er denne posten som er den viktigste av alt. Kunnskapsdepartementet synes å basere sine avgjørelser på kunnskap, sier Bjerkli.