Listhaug avfeier Frp-strid om innvandrings-ordbruk

Nok en gang går debatten om Frps retorikk i innvandringsdebatten. Men denne gangen kommer kritikken innenfra.
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Ketil-Solvik Olsen vil at Frp skal bruke mildere ord i innvandringsdebatten. Men nestleder Sylvi Listhaug lover å fortsatt «kalle en spade for en spade».

– Jeg synes Siv Jensen har sagt det veldig bra. At vi skal fortsette å være tydelige i innvandringspolitikken og i all politikk, og kalle en spade for en spade. Det er absolutt det vi skal. Det er ikke noe mer å si om det, sier Listhaug til NTB.

Nok en gang går debatten om Frps retorikk i innvandringsdebatten. Men denne gangen kommer kritikken innenfra – fra påtroppende sentralstyremedlem og tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Han ønsker mer bruk av «innestemmen».

– Det viktigste er at vi blir lyttet til, sånn at folk ser at de fleste faktisk kan være enige i det vi sier. Litt for ofte så skjer det at vi bruker ord som blir så sterke at folk reagerer på ordbruken og ikke får med seg budskapet, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Nei, vi har en felles strategi som er vedtatt og som sier at Frp skal være tydelig. Vi skal ta de tøffe debattene og vi skal stå for det vi mener. Det ble behandlet i landsstyret i september, sier hun.

I 2018 måtte Listhaug gå av som justisminister etter å ha høstet kritikk nettopp for hard ord- og bildebruk på Facebook. Men hun føler seg ikke truffet av Solvik-Olsens utspill.

– Jeg synes det er bra at det er så tydelig at vi skal være en tydelig røst. Det er det dette partiet er tuftet på, sier Listhaug, som har ledet arbeidet med partiets nye innvandringspolitikk, som legges fram søndag.

Han ønsker ikke å trekke fram eksempler på situasjoner hvor han mener partifeller har gått for langt i ordbruken. Ei heller vil han kritisere partileder Siv Jensens gjentatte utspill om en «snikislamisering» av Norge, noe hun har fått hard medfart for fra opposisjonen.

– Hun har nevnt det noen ganger, og så er det stort sett journalistene som sørger for at det blir en tematikk. Jeg ser ikke noe grunnlag for å diskutere akkurat det. Men jeg mener at det å ha en stram innvandringspolitikk er viktig. Siv og jeg er helt enige på det, sier Solvik-Olsen.

Han mistenker at Jensen kun leste overskriften i et VG-intervju hvor han manet partiet til mer bruk av innestemmen.

Jensen valgte nemlig å ta opp utspillet i sin landsmøtetale.

– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker å begrense innvandringen til Norge. Vi vil blant annet begrense antallet kvoteflyktninger Norge tar imot. Og nei, Ketil, vi har ikke tenkt å snakke med innestemme, sa Jensen fra talerstolen.

– Tafatt innvandringspolitikk er farlig. Vi ser hvordan det har gått i Sverige. Vi så i går hvordan det har gått i Frankrike, sa han og gjorde det klart at partiet skal snakke med en klar og tydelig stemme i saken.

NB! Til tross for Solvik-Olsens ønske om å dreie debatten bort fra retorikk, fikk Siv Jensen lørdag nok en gang kritikk for ordvalget i sin landsmøtetale, men denne gang for harselerende kallenavn på politiske motstandere. Flere kritikere mener det minner om Donald Trumps måte å snakke på.