Litauiske lastebilsjåfører får flere millioner i erstatning

Litauiske lastebilsjåfører utsatt for sosial dumping får erstatning fra firma.
Foto: Uzma Rana
Lagmannsretten holdt fast på tingrettens dom om at Vlantana Norge og eieren Vladas Stoncius jr. må betale ut erstatning.
5Shares

I en helt fersk dom er Vlantana Norge, og eieren Vladas Stoncius jr., dømt til å betale 52 litauiske lastebilsjåfører 13,4 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter, ifølge Frifagbevegelse.

Til sammen blir erstatningen sjåførene mottar opp mot 20 millioner kroner.

Vlantana Norge var et av landets raskest voksende transportører, og var på et tidspunkt Norges 10. største transportselskap.

En av årsakene til at selskapet vokste så raskt var at firmaet bare betalte halv lønn.

Konkurs

2019 skrev Anlegg og Transport at flere kontrolletater gjennomførte en samordnet aksjon mot Vlantana Norge, som på den tiden var et av landets aller største transportselskaper.

Statens vegvesen, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politiet og uavhengige revisjoner utført av oppdragsgivere kom til samme konklusjon: Det har foregått systematisk manipulasjon av timelister og vesentlig underbetaling av sjåfører som har vært ansatt i bedriften.

Omtrent samtidig som Vlantana Norge slo seg konkurs i 2020, skjedde det en annen interessant endring i Vlantana-konsernet: To underselskaper av Vlantana UAB i Litauen, Vlantana Transport og Vlantana Spedition, byttet navn.

Nå har dommen gjort at styreleder og eier Vladas Stoncius jr. personlig ansvarlig for erstatningen til sjåførene.

Han må også betale saksomkostninger på over 6,7 millioner kroner.