HRW berømmer verdens respons på Ukraina-krigen: Bør bli en mal

HRWs amerikanske direktør Tirana Hassan roser den internasjonale responsen på Russlands invasjon av Ukraina.
Human Rights Watch roser den internasjonale responsen på Russlands invasjon av Ukraina. Samtidig får Vesten kritikk for å være dobbeltmoralsk.
15Shares

Human Rights Watch roser den internasjonale responsen på Russlands invasjon av Ukraina. Samtidig får Vesten kritikk for å være dobbeltmoralsk.

I sin årlige rapport som ble lagt fram torsdag, framhever menneskerettighetsorganisasjonen at verdens støtte til Ukraina bør bli en mal for andre, lignende konflikter.

– Midt i mørket som vi har sett i krigen i Ukraina, har det vært et lys. Det har vært den internasjonale responsen og forpliktelsen til internasjonal rettferdighet, sier HRWs amerikanske direktør Tirana Hassan til nyhetsbyrået AFP.

Organisasjonen oppfordrer i rapporten regjeringer til å «kopiere det beste fra den internasjonale responsen i Ukraina» og «øke den politiske viljen til å svare på andre kriser». At Europa gikk sammen og tok imot over fire millioner ukrainske flyktninger gjennom fjoråret får særskilt ros i rapporten.

– Aldri før har vi sett en slik koordinert aksjon fra verdenssamfunnet for å beskytte menneskerettigheter og sikre ansvarlighet, står det i rapporten.

Storbritannia får imidlertid kritikk for å opprettholde visumkravet for ukrainske statsborgere.

Dobbeltmoral

Samtidig avslører responsen på Ukraina-krigen dobbeltmoralen hos de fleste EU-landene når det gjelder behandlingen av syrere, afghanere, palestinere, somaliere og mange andre asylsøkere, mener HRW.

Konflikten i Tigray i Etiopia har bare fått en brøkdel av oppmerksomheten som krigen i Ukraina har fått, påpeker organisasjonen, som omtaler situasjonen i Tigray som en av de verste humanitære krisene i verden, med 22 millioner berørte.

– Det er veldig viktig at det internasjonale samfunnet fortsetter å presse på for ansvarlighet i land som Etiopia, understreker Hassan.

Brudd på folkeretten

Russiske styrker i Ukraina har begått en rekke brudd på folkeretten, inkludert vilkårlig og uforholdsmessige bombing, tortur, vilkårlige henrettelser, seksuell vold og bortføringer, ifølge
rapporten.

Både FNs kontor for menneskerettigheter og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforsker mulige krigsforbrytelser i landet.

Men også Ukraina har begått flere brudd på folkeretten, ifølge HRW. Skoler har blitt brukt til militære formål, noe som har resultert i at de har blitt angrepet, og klaseammunisjon har også blitt brukt av ukrainske styrker.

Krigsfanger på begge sider har blitt mishandlet og torturert, og vilkårlige henrettelser har funnet sted. Krigsfanger har også blitt vist i bilder og opptak, noe som bryter med
Genève-konvensjonen, fastslår HRW.

(©NTB)