Første transkjønnede nyhetsanker i Pakistan

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Lørdag gjorde den pakistanske tv-kanalen Kohenoor News historie da Maavia Malik (bildefaksimilet) ble tidenes første transkjønnede nyhetsanker.

Ifølge Pakistans største engelsktalende avis The Tribune, gikk nyheten viralt på nettet, hvor flesteparten reagerte positivt på Maliks historiske nyhetsopplesning.

«Flott gjort og mashallah (jour. anm. hva Gud har villet). Vi må gi disse menneskene respekt, samt like muligheter til jobb og utdanning, for da vil de slutte å tigge eller danse for penger i gatene. Bravo til denne nyhetskanalen», skrev en av de som kommenterte nyheten

«Et skritt i riktig retning. De er mennesker, de har like rettigheter», skrev en annen.

Landet, som regnes som strengt muslimsk, har i den siste tiden ledet an i flere progressive lovvedtak om transpersoners situasjon, en gruppe som i lang tid har vært utsatt for diskriminering i det pakistanske samfunnet.

Tidligere denne måneden vedtok senatet i Pakistan et ekstra vedlegg som «sikret det tredje kjønn beskyttelse mot seksuelle og fysiske overgrep»i en lov som ble vedtatt i 2017. Loven om «beskyttelse av transpersoners rettigheter» kriminaliserer en rekke lovbrudd som fysiske agressjoner og kidnapping, med mulighet for skjerpet straff.

I februar ble det også kjent at Pakistan kommer til å sende de første transpersoner som frivillige til hajj, den muslimske pilgrimsferden, som i år skal holdes i august.