Niqab-forbud kun under undervisning

Ansiktsdekkende hodeplagg vil trolig bli forbudt i Akershus-skolene. Forbudet vil ikke stride med likestillings- og diskrimineringsombudets forskrifter.
Foto: Glenn Carter
Regjeringen har endret sitt opprinnelig forslag til forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg i utdanningsinstitusjoner til kun å gjelde mens undervisning pågår. 

– Opprinnelig foreslo regjeringen at forbudet skulle gjelde på hele utdanningsinstitusjonens område, og i hele arbeidstiden. Etter ny regjeringsplattform og innspill i høringen har regjeringen endret forslaget. Forbudet skal kun gjelde mens undervisningen pågår, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Unntaket er i barnehager, der forbudet vil gjelde for de ansatte i hele arbeidstiden.

Lovforslaget ble lagt fram av kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) og finansminister Siv Jensen (Frp) fredag ettermiddag.

Forbudet vil gjelde for elever, studenter og ansatte ved utdanningssteder i privat og offentlig sektor. Forbudet vil også gjelde skolefritidsordning, leksehjelp og opplæring utenfor lærestedenes område, som for eksempel skoleturer.

– Elever, studenter og lærere må kunne se ansiktene til hverandre. Dette støtter også flertallet av høringsuttalelsene, og vi mener vi har funnet en god balanse mellom hensynet til et godt læringsmiljø og individets frihet. Særlig på universitetene og høgskoler er det i stor grad voksne mennesker som må kunne ta selvstendige vurderinger om tildekking utenfor klasserom og forelesningssaler, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V)

(©NTB)