Emmanuel Macron vil ha en «fransk versjon» av islam

Frankrikes president Emmanuel Macron akter nå å stramme inn på innvandring.
Foto: French Embassy in the U.S., Flickr
Frankrikes president frykter terror og splittelse drevet fram av radikal islam, og vil lansere en «fransk versjon» av religionen etter Ramadan.
0Shares

Etter at Ramadan er over, og innen utgangen av juni, kommer Frankrikes president Emmanuel Macron til å lansere store planer for hvordan islam skal organiseres i landet, ifølge franske L'Opinion og BMFTV. 

Macron vil blant annet reformere opplæringen av imamer og finansiering av moskeer. Målet er å fremme «nasjonalt samhold», gjennom å redusere innflytelsen fra arabiske land, kjempe mot ekstremisme og forklare islam bedre, ifølge Journal du Dimanche.

Ut mot salafiststrømninger
I Frankrike finnes det rundt 2300 moskéer. I 2016 var 120 av dem anslått til å forkynne salafisme – radikal islam. Samtidig har over 240 mennesker siden starten av 2015 blitt drept i terror eller terrorlignende aksjoner i Frankrike, med radikal islam som inspirasjon, ifølge Reuters.

Nå vil Macron gå til verks. Han blant annet reformere det islamske rådet i Frankrike, Conseil français du culte musulman (CFCM) og fremme en ny generasjon «integrerte muslimer». 

Kravet til imamene i moskeene kan bli at de i tillegg til å være muslimske lærde også må ta kurs på universitetsnivå i sekularisme, borgerrettigheter, teologi, religiøs historie og sosiologi.

Franske CFCM støtter en reform, men lederen Ahmet Ogras advarer Macron mot å blande seg for mye.

– Islam er en religion, og bør derfor passe sine egne saker. Det siste du vil er at staten skal bli en beskytter, sier Ogras til Reuters.