Syriafarer vil hjem til Norge – Frp skeptiske

To ødelagte tank foran en moské i Azaz i Syria. Minst 30-40 personer har reist fra Norge for å kjempe i Syria
Foto: Christiaan Triebert
Syriafareren Aisha Shezadi (26) fra Bærum ber Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem til Norge. Frp er kritiske.

– Jeg håper og tror at norske myndigheter har viktigere ting å drive med enn å hjelpe islamister som frivillig har satt seg selv i en slik situasjon. Dette er ondskapsfulle mennesker som støtter tortur og drap på uskyldige, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til NTB.

I et håndskrevet brev levert til UD forteller kvinnen at hun befinner seg i en flyktningleir ved byen Hol nordøst i Syria og at hun “frykter å bli tvangssendt tilbake til IS”, skriver Klassekampen.

Shezadi og hennes tunisiske ektemann skal ha vært en del av en gruppe som flyktet fra ekstremistgruppa IS i Eufratdalen sør for Raqqa i fjor høst, angivelig på grunn av innbyrdes konflikt og drap IS-krigerne imellom. Ifølge brevet har Shezadi et to år gammelt barn.

Aktivistene Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan møtte Shezadi tidligere i mai. Etterpå satt de to igjen med et klart inntrykk av at hun fremdeles forsvarer IS og at hun ikke angrer. Folkvord sier til Klassekampen at hun «framsto for meg som en entusiastisk støttespiller for IS».

De mener likevel at hun bør få bistand fra Norge.

Norge må ta ansvar
– Leiren er ikke et blivende sted for noen, og myndighetene i Nord-Syria ønsker heller ikke å beholde utenlandske statsborgere der. Her må Norge ta ansvar, fastslår Folkvord.

Pressetalsperson for UD, Guri Solberg, sier på generelt grunnlag at «utenrikstjenesten har svært begrensede muligheter for å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn eller oppholder seg i Syria».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyste i januar at den hadde etterlyst tolv nordmenn internasjonalt, mistenkt for tilknytning til IS. PST ville ikke oppgi identiteten til ti av dem, men opplyste at det var både menn og kvinner blant de etterlyste. De som har sluttet seg til IS, risikerer å bli straffet for å ha støttet og deltatt i en terrororganisasjon.

– Kvinnene som reiste nedover, har gjort det for å slutte seg til kalifatet, så de må også regne med å bli straffeforfulgt dersom de returnerer til Norge, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Aftenposten lørdag.

At Aisha Shezadi befinner seg i en flyktningleir og ikke i fengsel, kan ifølge Aftenposten indikere at de lokale myndighetene ikke tror hun har bidratt til forbrytelser begått av IS.

IS-propaganda
Shezadi bidro en periode til å spre propaganda for ekstremistgruppa IS på sosiale medier. Dette ble blant annet omtalt i VG høsten 2015.

Shezadi var tidligere gift med den kjente norsk-pakistanske islamisten Arfan Bhatti (40), men de ble skilt før hun reiste til Syria høsten 2014 med Bhattis ett år gamle sønn. Bhatti var på denne tiden i Pakistan.

I Syria ble hun gift med det norsk-chilenske IS-medlemmet Bastian Vasquez. I boken To søstre skriver Åsne Seierstad at Vasquez skal ha forårsaket dødsfallet til sønnen til Bhatti og Shezadi, og at Vasquez derfor ble henrettet av IS.

Minst 20 barn som er født inn i det såkalte IS-kalifatet, har norsk mor, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Det er dobbelt så mange som i 2016.

– Barna er født av norske kvinner som har reist til Syria eller Irak for å bli en del av IS, opplyser Bernsen i PST tilTV 2.

(©NTB)