Norskprøve for 14.000 innvandrere avlyses denne uken

Verdi: OECD-land bør bli flinkere til å utnytte innvandreres kompetanse, anbefaler ny rapport
Foto: Flickr
Gjennomføringen av den skriftlige delen av norskprøven for 14.000 voksne innvandrere stanses denne uken på grunn av IT-problemer.

– Det har vært store påloggingsproblemer over store deler av landet, fortalte Gørild Steen, som er rektor ved Skullerud voksenopplæring i Oslo, til NTB fredag.

Det er direktoratet Kompetanse Norge som er ansvarlig for gjennomføringen av prøven, mens selskapet Enovate er teknisk leverandør. Steen sier de hvert år forteller dem om problemene, men at det tar lang tid før det fører til forbedringer.

– Vi er ekstremt kritisk til dette arbeidet, fordi leverandøren i liten grad leverer den kvaliteten deltakerne fortjener, sa Steen.

100 sendt hjem
Mandag forteller Steen at vel 100 deltakere på norskprøven er sendt hjem på grunn av tekniske problemer.

Kompetanse Norge opplyser at de vil kommer tilbake til eventuell prøvegjennomføring straks de får bedre oversikt over problemene som er oppstått.

– Sikkerhet for prøven er første prioritet. Nå undersøkes det nærmere om serverne er utsatt for ekstern påvirkning, sier Kompetanse Norge-direktør Gina Lund.

Oppholdstillatelse og statsborgerskap
– Vi er klar over utfordringene dette medfører og beklager sterkt. Samtidig er norskprøven viktig, fordi den er inngangsvilkår for både oppholdstillatelser og statsborgerskap i Norge, sier Lund.

Hun sier de jobber sammen med den tekniske leverandøren av prøvetjenestene for å få løst problemene,

– Vi jobber nå på spreng sammen med Enovate for å få løse problemene, slik at norskprøven kan gjennomføres feilfritt og sikkert.

(©NTB)