Omtale av innvandrere stopper bokutgivelse i Sverige

Forfatteren Lionel Shriver opplever å få boken sin "The Mandibles" refusert i Sverige av forlaget Ordfront, fordi de mener at den kan bidra til å forverre debattklimaet om innvandring.
Foto: Chris Boland/www.chrisboland.com
Forlaget Ordfront vil ikke gi ut Lionel Shrivers siste roman, The Mandibles. – Jeg synes det er et problem hvordan forfatteren skriver om innvandrere i boken, sier forlagssjef Pelle Andersson. 

Foto av: Chris Boland

– Jeg er glad i Lionel Shriver, og jeg klager ikke på boken hennes, men hvordan den kan (mis)brukes, sier han til nettstedet Svensk Bokhandel.

Shriver er en berømt amerikansk forfatter med et dusin bøker bak seg. Ordfront har blant annet gitt ut den kontroversielle romanen Vi må snakke om Kevin, som handler om den 15 år gamle Kevin, som dreper syv skolekammerater og to ansatte på sin skole. Romanen er blitt filmatisert, og forfatteren har også selv besøkt Sverige.

Frykter for debattklimaet
Hennes siste roman, The Mandibles, er imidlertid blitt for sterk kost for det svenske forlaget, som velger å ikke publisere.

Romanen handler om en familie med det overnevnte etternavnet, og boken beskrives som en dystopisk fremtidsskildring av et USA som har gjennomgått en økonomisk kollaps. Innvandring er en gjennomgående tema i romanen, og flere av romanens personer gir uttrykk for anti-muslimske holdninger.

I en e-post fra Andersson til Shriver skriver han blant annet:

«…Voksende høyre-ekstremisme i Sverige gjør det svært vanskelig å publisere din siste bok for øyeblikket. Jeg tror boken kan bli feiltolket og misbrukt i debatten…» 

Skuffet over forlaget
I et intervju i The Guardian gir forfatteren uttrykk for sin skuffelse over beslutningen.

– Jeg har nettopp mistet min svenske forlegger som publiserte alle bøkene mine siden Vi må snakke om Kevin. The Mandibles har innvandring som et sidetema, og alt som er litt negativ om innvandring stemples som gift i Sverige. Dette er veldig synd, uttalte forfatteren.