Niqab- og burkaforbud innført i Danmark

Hindrer identifisering: SV, sammen med flere andre partier i Vest-Agder, støttet et forslag fra Demokratene om å forby heldekkende plagg på videregående skoler i Vest-Agder fylke.
Foto: Baalel
Folketinget stemte tidligere i dag for å gjøre bruken av burka og niqab ulovlig.

Forbudet mot tildekningsplagg gjelder fra og med august i år, melder Berlingske Tidende.

75 av folketingsrepresentantene stemte for, mens 30 stemte imot. Som del av avklaringsavtalen rundt lovforslaget ble man enige i at brudd på lovforbudet ikke skal gi fengselsstraff, men heller bøter.

Ved en førstegangsovertredelse er boten for å gå heldekkende ansiktsplagg 1000 danske kroner, mens ved fire eller flere overtredelse vil boten høynes til 10.000 danske kroner.

Loven strekker seg ikke bare til muslimske klesplagg. Også luer, hetter, hodetørkle, masker, hjelm og kunstig skjegg vil også omfattes af forbudet, hvis de dekker ansiktet i tilstrekkelig grad.

Gir politiet instruks
Ifølge Danmarks justisminister Søren Pape Poulsen skal ikke politiet rive av plagget, men bøtelegge og så be den niqab- eller burkakledte kvinnen om å gå hjem.

Som følge av lovvedtakelsen vil dansk politi i de kommende dagene motta en instruks på hvordan de skal håndtere lovforbudet i praksis.

Som det første landet i Europa vedtok Frankrike et burka- og niqab-forbud i 2011. Land som Østerrike og Belgia har fulgt i franskmennenes fotspor med fullstendig lovforbud, mens andre som Italia og Tyrkia forbyr bruken delvis. eller i statsinstitusjoner som hæren og politiet.

Les om dansk-muslimen Aysha: – Jeg vil heller forlate landet enn å ta av meg niqaben