Venstre-Raja: – Strenghet fungerer ikke

 
Foto: Claudio Castello
Forskningsfunn viser svært lite dokumentasjon på at strenge vilkår for familieinnvandring gir bedre integrering. Funnene får tilslutning fra Venstres Abid Q. Raja.

– En streng politikk splitter familier, og det å leve adskilt fra familien har dokumenterte negative konsekvenser for integrering. Både for flyktninger, barn og andre, sier Helga Eggebø, seniorforsker ved Nordlandsforskning, til NRK.

Sammen med migrasjonsforsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning har hun gjennomgått flere større analyser av sammenhengen mellom familiegjenforening og integrering fra blant annet Nederland, Belgia, Storbritannia, samt USA og Australia.

Lytt til tallene
Venstres Abid Q. Raja (bildet) er glad for funnene i rapporten.

– Den viser at strenghet ikke fungerer, sier Venstre-toppen til ABC Nyheter.

– Hvis den er bestilt av Sylvi Listhaug, er det opplagt at intensjonen ikke var god. Hun ønsket nok det motsatte svaret for å stramme ytterligere inn, men nå bør regjeringen lytte til rapporten istedenfor å legge den i skuffen, sier Raja.

Han mener det er på tide at politikerne ser at det er ikke vits å være strengest mulig.

– Jeg mener Norge ikke skal være naive i møtet med det ukjente som har et annet verdigrunnlag. Men det å ikke være naiv, er ikke det samme som å være strengest mulig. Jeg ser faktisk ikke hvilket formål det tjener, sier Raja til ABC Nyheter.

– Vi kan ikke tvinge noen til å la seg integrere gjennom å være streng, det er bedre å vise raushet.