Syriafarer: – Vil flytte til muslimsk land etter mulig soning i Norge

To ødelagte tank foran en moské i Azaz i Syria. Minst 30-40 personer har reist fra Norge for å kjempe i Syria

– På nåværende tidspunkt er det, slik jeg ser det, bedre å returnere til Norge og sone en eventuell fengselsstraff eller hva det nå måtte være. Og etter at jeg er ferdig med det, så tenker jeg at det beste vil være å reise til for eksempel Pakistan eller et annet muslimsk land og bosette meg der og holde meg langt vekk fra problemer og annet tull, sier Shezadi til NRK.

Hun reiste til Syria i august 2014 og bosatte seg i et område kontrollert av Den islamske staten (IS). I et brev som ble levert til UD i slutten av mai, fortalte kvinnen at hun befinner seg i en flyktningleir nordøst i Syria, og at hun vil tilbake til Norge. Hun avviser samtidig at hun har gjort noe straffbart i Syria.

Skryter av livet med IS
Overfor NRK omtaler kvinnen de første årene med IS som en god tid, der hun praktiserte sin tro og islamske levemåte bedre enn i Norge. Hun beskriver den perioden som «veldig god», «komfortabel» og mener hun levde «det ideelle muslimske livet». Med tiden begynte imidlertid ting å gå galt, hevder kvinnen.

– For litt over et år siden forsto jeg at det er veldig mange ting som begynner å gå galt, og at Daesh har begått flere alvorlige, grove feil i henhold til islamsk lov, sier hun. Daesh er et arabisk akronym for IS.

Entusiastisk IS-støtte
Shezadi og hennes tunisiske ektemann skal ha vært en del av en gruppe som flyktet fra ekstremistgruppa IS i Eufratdalen sør for Raqqa i fjor høst, angivelig på grunn av innbyrdes konflikt og drap IS-krigerne imellom.

Aktivistene Erling Folkvord og Johan Petter Andresen fra organisasjonen Solidaritet med Kurdistan møtte Shezadi tidligere i mai. Etterpå satt de to igjen med et klart inntrykk av at hun fremdeles forsvarer IS og at hun ikke angrer. Folkvord sa da til Klassekampen at hun «framsto for meg som en entusiastisk støttespiller for IS».

(©NTB)