Glissent oppmøte for SIAN i Gjøvik

SIAN (Stopp islamiseringen av Norge), her under en
Foto: Claudio Castello
Kun et fåtall møtte opp da Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) besøkte Gjøvik lørdag.

I november i fjor oppsto det opptøyer da flere hundre motstandere møtte opp under organisasjonens arrangement.

– Det er nesten litt antiklimaks, for det ser ikke ut som at det er et eneste menneske her, sier Sian-leder Stig Andersen til NRK.

Rikskringkasterens reporter på stedet kunne telle bare to personer inne i det avsperrede området da markeringen begynte klokka 13.

– Litt nedtur er det. Noen steder kommer det mange, andre steder kommer det få. Det er på internett vi har de store massene, hevder Andersen.

I oktober ble det dramatisk da Sian ble møtt av rundt 700 motdemonstranter i Gjøvik sentrum. Etter at politiet gikk mellom de to grupperingene, ble en politimann lettere skadd. En mann ble tiltalt og senere dømt til 34 dagers fengsel for vold mot politiet.

Etter hendelsen innrømmet politiet at de var for lavt bemannet, og at de vurderte faren for opptøyer som feilaktig lav. Innsatsleder i Innlandet politidistrikt, Trond Evensen, sier de i år har økt beredskapen.

– Vi har satt på ekstra ressurser i dag. Hvis det skjer noe, skal vi være forberedt.

Over 60 organisasjoner, deriblant flere politiske partier, sluttet seg i år til en offisiell motdemonstrasjon et annet sted i byen. Lene Myrvold, som er en av initiativtakerne bak «Sammen for Gjøvik», sier hun har fått nok av hatretorikk og generalisering.

– Vi vil heller ha et arrangement som står for likeverd, toleranse og respekt. Det mener vi er viktig, sier hun.

(©NTB)