Grooming-skandalen som ble kapret

Troende og praktiserende muslimer fortjener verdighet og respekt, og stemmene som fremmer rasjonell kritisk dialog må få samme respekten, er tonen fra den britiske anti-ekstremismeaktivisten Maajid Nawaz.
Foto: Eugene Regis
Den britiske samfunnsdebattanten Maajid Nawaz mener det er lite hensiktsmessig å gå etter den sterkt islam-kritiske aktivisten Tommy Robinson for hans engasjement i "grooming-saken". Han refser istedet storsamfunnet for å ikke ha snakket ut om overgrepsskandalen.

– Vi må kunne snakke om og rapportere fra en sak, selv der siktede har en annen etnisk bakgrunn, sier han på sitt ukentlige podcast på Youtube-siden til radiokanalen LBC.

Nawaz har selv gått fra islamist til anti-ekstremist, og regnes som en av Storbritannias intern- og kulturkritiske muslimske stemmer. For noen år tilbake samarbeidet han og Tommy Robinson i et prosjekt tilknyttet Nawaz` stiftelse Quilliam Foundation, et samarbeid som etterhvert havarerte.

Om arrestasjonen av Robinson tenker han:

– I tilfellet Robinson har det vært lett å ta ham, fordi storsamfunnet ser på ham som en “busemann”.

Frykt for stempel
Videre påpeker Nawaz at det er frykten for rasist-stempelet som har lagt lokk på mye av diskusjonen rundt grooming-skandalene.

– Frykten har hindret oss, som samfunn og som medier, å snakke ut om ofrene, om jentene. Vi har skapt en form for selvsensur istedenfor å ta opp problemer som burde bekymre oss som vanlige borgere. I stedet er dette overlatt til populister som har kapret denne saken, og brukt den til egen vinning.

Vist “forakt for retten”
Saken det siktes til er en straffesak mot 29 menn med sør-asiatisk bakgrunn. Mennene er siktet for seksuelt misbruk, grooming og trafficking. Grooming innebærer at en voksen oppretter kontakt med et barn i den hensikt å møte barnet og begå et seksuelt overgrep.

Robinson, hvis fulle og virkelige navn er Stephen Christopher Yaxley, ble arrestert utenfor Leeds Crown Court for et par uken siden, siktet for forakt for retten. Ifølge politiet har han brutt de strenge lovbestemmelsene som gjelder for rettsrapportering i England.

 
Foto : flickr.com

Robinson, som har bakgrunn som medstifter av det sterkt innvandrings- og islamkritiske English Defence League, og har gjort oppdrag for den alternative canadiske mediekanalen Rebel Media, skal ha filmet et par av de siktede utenfor rettssalen i Leeds. Han skal også ha kommentert straffesaken og britisk innvandringspolitikk. Strafferammen for lovbruddet kan være på opptil 13 års fengsel.

Arrestasjonen har ført til mange reaksjoner, i og utenfor Storbritannia. Robinsons tilhengere ser dette som et angrep på hans ytringsfrihet, mens hans meningsmotstandere mener arrestasjonen er korrekt utført i henhold til engelsk lov, og at han har misbrukt sin ytringsfrihet til å henge ut siktede med flerkulturell bakgrunn. 

Fredens imam viser til dialog
En av de ytterst få muslimske støttespillere for Robinson er australsk-iraneren Mohammed Tawhidi, den selverklærte “fredens imam”. Tawhidi, som har vakt oppsikt med sin åpne islam-diskurs og sterke motstand mot islamisme, viser i sin Twitter-profil til et åpent dialogintervju han hadde med Robinson, hvor han legger til:

 
Foto : www.imamtawhidi.com

“Her er intervjuet med Tommy Robinson som rystet ekstremistene. Dette er hva Tommy vil du skal vite. En ærlig diskusjon”.

Ulovlig å rapportere?
Her hjemme stiller Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, seg spørrende om det Robinson har gjort, burde være ulovlig.

– Hva om det var en venstreorientert aktivist som fotograferte hvitsnippforbrytere på vei inn til en omfattende korrupsjonssak, eller ytterliggående høyreaktivister tiltalt for å ha tent på en moské? Ville de høyreorienterte engasjert seg til forsvar for den som hadde filmet og publisert? Neppe. Ville venstreorienterte engasjert seg? Etter alle solemerker, skriver han i en kommentar i Nettavisen.