Sverigedemokraterna størst i «norsk» måling

Jimmie Åkesson og Sverigedeomkraterna skaper en sterk meningspolarisering i det svenske samfunnet, hevder statsviter.
Foto: sverigedemokraterna.se
Innvandringskritiske Sverigedemokraterna er allerede største parti i Sverige, med god margin, ifølge norske Sentio Research. 

Sentio Research er et norsk analyseinstitutt som ble grunnlagt i 1997 av forskere med bakgrunn fra NTNU, med hovedkontor i Trondheim. Sentio har i en årrekke laget meningsmålinger i Sverige.

SD får 26,1 prosent på junimålingen fra Sentio, mens det er full krise for Socialdemokraterna og Moderaterna som får henholdsvis 21,7 og 17,1 prosent.

– Jeg blir ikke forundret om Sverigedemokraterna får opp mot 35 prosent oppslutning ved valget, sier immigrasjonsforsker Joakim Ruist ved Göteborgs universitet til Dagens Næringsliv.

Ikke stuerene
Arve Østgaard, seniorrådgiver og medgrunnlegger av Sentio har en enkel forklaring på spriket fra andre målinger.

– Våre målinger er webbaserte, så folk svarer ærlig. SD er ikke stuerene i Sverige, så folk tør ikke å si det når de blir oppringt. Det er det samme som skjedde med Trump i USA, sier Østgaard.

Han understreker at Sentio driver med slike målinger i 22 land, og at det er kun i Sverige målingene trekkes i tvil.

– I Sverige har det lenge vært sånn at hvis du snakker om immigrasjon stemples du automatisk som sverigedemokrat. Det er helt ko-ko, og vi er selvsagt hverken kjøpt eller betalt, sier han til Dagens Næringsliv.