Asylpolitikk kan felle Merkels regjering

 
Foto: European People's Party
Forbundskansler Angela Merkels regjering kan ryke i dag, hvis uenigheten om asylpolitikken fortsetter.

Ifølge NRK startet regjeringskrisen forrige uke. Tysklands innenriksminister, Horst Seehofer, fra det kristeligsosiale partiet CSU i Bayern, har lagt frem en plan på 63 punkter om migrasjon.

Forbundskansler Merkel har godtatt 62 av Seehofers 63 punkter, men protesterer på forslaget om å kunne avvise asylsøkere som allerede er registrert i andre land på grensa. Hun ønsker istedenfor en felles europeisk løsning, og hun vil vente med å svare Seehofer etter EU toppmøtet, om to uker.

Kan gi nyvalg
Seehofer på sin side, har gitt Merkel et ultimatum som går ut i dag, og kan i kraft av sin stilling som innenriksminister, komme til å beordre politiet til å avvise asylsøkere på grensa.

Dersom det skjer, kan Merkel bli nødt til å sparke ham. Gjør hun det, vil Seehofers parti CSU trekke seg ut av regjeringen, noe som vil føre til at den bare tre måneder gamle regjeringen ryker.

Videre skriver NRK at hvis regjeringen ryker er det to muligheter: En ny koalisjon uten CSU, men istedenfor mellom Kristeligdemokratene, Sosialdemokratene og De Grønne. Et annet alternativ er nyvalg.