Salamatu Kamara nektet adgang på fly på grunn av rullestol

Salamatu «Sally» Kamara ble nektet adgang på flyet. Bildet er fra en tidligere anledning.
Foto: Pressebilde/Halkawt Sharif/NRK
– Damen i skranken spurte om jeg reiser alene, og det gjorde jeg jo. Da fikk jeg plutselig ikke lov til å gå på flyet, sier en sjokkert Kamara.

Tidligere programleder og NRK-profil Salamatu «Sally» Kamara (27) skulle fly fra Gardermoen til Bergen flyplass for å delta på Gullruten, der hun var nominert i tre kategorier, skriver VG

På flyplassen møtte hun på hindringer. 

– Damen i skranken spurte om jeg reiser alene, og det gjorde jeg jo. Da fikk jeg plutselig ikke lov til å gå på flyet, sier en sjokkert Kamara til VG.

NRK-profilen og aktivisten fra Oslo, som sluttet som programleder i NRK, har sittet i rullestol siden hun var tre år gammel. Lenge har hun tatt til orde for mer mangfold i mediene.

Til VG forteller Kamara at hun har reist med Norwegian flere ganger før uten problemer.

– Jeg reiste alene til Bodø for to dager siden, og da var det ingen problemer. Jeg har til og med reist alene til USA. Jeg skjønte ingenting da jeg sto der.

– Skamfull opplevelse

Kamara forteller til VG at opplevelsen var skamfull, og at hun ble sint og skuffet. Til slutt fant hun en løsning:

– Jeg sa jeg faktisk kan gå, bare ikke så langt, for da blir jeg veldig sliten. Da var det plutselig i orden! Jeg måtte bare lyve, jeg kunne jo ikke gå glipp av Gullruten.

Kamara kom seg til slutt på flyet, men med en bismak:

– Det hele er så skamfullt, og jeg ble så sint og skuffet. Jeg er booket med Norwegian-fly i morgen, og er nervøs for hvordan det skal gå, sier Kamara.

Norwegian sier til VG at rullestolbrukere som ikke oppfyller enkelte reisekrav, ikke kan reise alene på grunn av sikkerheten. De beklager for Kamaras opplevelse.

På plass i Bergen endte det hele positivt, der Kamara vant Gullrute for Beste barne- eller ungdomsprogram, med programmet «Et hav av muligheter».