Iran strammer inn regler for tildekking, melder Amnesty

Iranske myndigheter har de siste månedene innskjerpet kravet til påkledning i offentligheten.
Iranske myndigheter har de siste månedene innskjerpet kravet til påkledning i det offentlig rom. Flere kvinner er pågrepet for brudd på reglene, melder Amnesty.

Iranske myndigheter har de siste månedene innskjerpet kravet til påkledning i det offentlige rom. Flere kvinner er pågrepet for brudd på reglene, melder Amnesty.

Iran opplevde i fjor høst omfattende demonstrasjoner i kjølvannet av arrestasjonen av en ung kvinne som angivelig brøt reglene for hva som er tillatt å ha på seg. Den 22 år gamle Mahsa Amini døde i politiets varetekt.

Noen iranske politikere mente i etterkant at det kanskje var på tide å myke opp regelverket, det var sågar rykter om at det såkalte moralpolitiet kunne bli nedlagt. Dette ble aldri bekreftet på offisielt hold.

Men demonstrasjonsbølgen har lagt seg, og Amnesty International sier at myndighetene siden april slår mye oftere ned på kvinners påkledning.

Undertrykker

– Iranske myndigheter skjerper sine undertrykkende politimetoder og straffer i økende grad jenter og kvinner. De vil kvele ethvert forsøk på opposisjon mot de diskriminerende reglene om tildekking av håret, advarer Amnesty.

Det har helt siden revolusjonen i 1979 vært obligatorisk for kvinner å dekke til håret og halsen.

Bilder i sosiale medier under demonstrasjonene viste mange jenter og kvinner som tok av seg hodeplagget og sågar gikk på shopping rundt i byen barhodet. Noen bilder fra den nordlige delen av Teheran viste også kvinner uten hodeplagg på kafeer. Dette kunne gi inntrykk av at regelverket ble tolket litt mykere.

Skjerpet innsats

Men Amnesty sier at det motsatte har skjedd, og at det er skjerpet innsats over hele landet. Politiet har denne måneden varslet at betjenter i bil og til fots skal håndheve påbudet i alle deler av landet.

– Moralpolitiet er tilbake for fullt, sier generalsekretær i Amnesty International, Agnès Callamard. Hun legger til at overvåkingen skjer ved bruk av moderne teknologi som klarer å identifisere kvinner som sitter i bil, eller som er ute i rene forgjengerområder.

– Det internasjonale samfunn må ikke være passiv tilskuer til at iranske myndigheter intensiverer undertrykkelsen av jenter og kvinner, sier Callamard.

(©NTB)