Høstprogram med fokus på kulturmotstand og innvandrerhelse

Rohini Sahajpal er en av høstens bidragere til høstprogrammet på Melahuset.
Foto: Melahuset
Markering av motstanden av militærkuppet i Chile, besøk av en av Afrikas store litterære stemmer og konserter, filmvisninger, samtaler, kunst og samtaler om eldre innvandrere preger høstens program på Melahuset.
1Shares

Historien har vist hvordan kunst og kultur har en viktig samfunnsrolle, den kan fungere som et opprør, og ikke minst som en samlende bevegelse. Dette ble tydelig under det brutale militærkuppet i Chile den 11. september 1973.

12. oktober spiller det chilenske bandet Illapu konsert på Melahuset, et band som også hadde en stor betydning i chilenernes årelange kamp mot militærdiktaturet.

Folkrockerne Illapu ble verdenskjente gjennom samfunnsbevisste tekster om situasjonen i Pinochets Chile. I oktober kommer de til Oslo (Foto: vivaiquique.com).
Foto : vivaiquique.com

– Motstand gjennom kultur er ikke-voldelig og er ikke basert på teologiske begrunnelser. For Melahuset er det viktig fokusere på hvordan kulturen kan fungere som et kompass for oss mennesker, og hvordan den bidrar til å definere oss og samfunnet vi lever i, forteller Melahusets direktør Khalid Salimi via en pressemelding.

Forfattermøte med Nuruddin Farah

Også litteraturen har en viktig rolle for å formidle, fortelle og samle. 28. og 29. september inviterer Melahuset til to samtaler med Nuruddin Farah, en av Afrikas fremste litterære stemmer og som ofte nevnes i forbindelse med Nobels litteraturpris.

Forfatter Nuruddin Farah skal også være en del av høstprogrammet (Foto: Wikicommons/Simon Fraser University).
Foto : Wikicommons/Simon Fraser University

Den ene samtalen foregår på engelsk, mens den andre foregår på somali. I sine bøker skriver Farrah mye om hvordan autoritære strukturer dannes, spesielt hvordan disse strukturene øker i det tradisjonelle samfunnet, og kobler temaer som politisk undertrykkelse og korrupsjon til psykologiske og pedagogiske aspekter. På Melahuset skal han samtale om sitt forfatterskap, sin drøm for Somalia og situasjonen i dagens Afrika.

Fokus på eldre innvandrere

Oslo kulturnatt møtes og forenes to ulike musikalske tradisjoner – den indiske og den balkanske – når Rohini Sahajpal, Stian Carstensen, Jai Shankar og Jarle Vespestad opptrer. I forbindelse med Masahat-festival for arabisk kunst og kultur gjester Tarabband Melahuset, og dette bandet tar publikum med på en reise fra Bagdad via Kairo til Paris og Malmø.

I oktober møter argentinsk folkemusikk på nordisk jazz når José Saluzzi, Juan Fracchi, Ulrik Bisgaard og Jacob Young på Melahuset og få dager etter opptrer Peace out to Revolution i forbindelse med åpningen av Black History Month.

Det blir også konserter med bansuri-spiller Patrick Vedlog og hans guru, tablamesteren Nabankur Bhattacharya, og i november har Adama Barryrelease for sitt nye album «Nomad Blues» på Melahuset.

I forbindelse med den internasjonale alzheimerdagen inviterer Melahuset til utstillingen Through Their Eyes med fotografier av Andy Malhan, poesiframføring ved Astri Ghosh og Carlton Braganza og en panelsamtale om hvordan demens og Alzheimer sykdom rammer innvandrermiljøet i Norge