Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge

 
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Frp mener norske fremmedkrigere i utlandet må straffes i landet de har begått terror og ønsker ikke hente dem tilbake til Norge.
0Shares

Mandag uttalte justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til Vårt Land at alle norske fremmedkrigere har rett til å reise tilbake til Norge, men må regne med å bli straffeforfulgt.

– Alle norske borgere, og barn av norske borgere, har rett til å reise tilbake til Norge. Men voksne må regne med å bli straffeforfulgt. Dette er personer som aktivt har tatt et valg som står i skarp kontrast til vårt demokratiske fundament basert på frihet og respekt. De har støttet et voldsforherligende prosjekt som har tatt liv av alle annerledestenkende på de mest bestialske måter, sier Wara.

Fremskrittspartiet på Stortinget ønsker at Norge i likhet med Danmark skal si nei til å hente fremmedkrigere tilbake til landet og mener de bør dømmes og straffes i Syria.

– Når norske statsborgere enten verver seg til terrorgrupper eller «fremmede makter», har man sviktet landet sitt fundamentalt. De er forrædere, og da mener jeg heller ikke at staten har noe som helst ansvar for deres ve og vel, sier Frps utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde, til NTB.

Debatten om hvorvidt fremmedkrigere som ønsker seg tilbake til Europa, skal få returnere til landene de kommer fra, skjer i kjølvannet av USAs president Donald Trumps oppfordring til europeiske land om å ta tilbake de i overkant 800 IS-krigerne som amerikanske soldater har tatt til fange i Syria.

Om lag 100 norske statsborgere har reist ned til konfliktområdene, og myndighetene anslår at omtrent 30 av dem fremdeles befinner seg i Syria og Irak.

(©NTB)