Etterlyser bedre kontroll på asylmottakene

– Med det store antallet plasser og antallet nye mottak som etableres er det essensielt at myndighetene holder god kontroll med hvem som driver mottakene, og hvordan de drives, slik at man sikrer at dette skjer på forsvarlig vis, mener stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund (R).
Foto: Didrik Sten Ingebrigtsen
Tobias Drevland Lund (R) er bekymret for kvaliteten på asylmottakene og har sendt skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

På en pressekonferanse 24. oktober orienterte regjeringen, UDI og IMDi om utfordringer knyttet til mottak og bosetting av ukrainske flyktninger. Antallet fordrevne ukrainere har økt siden sommeren og det ble orientert om flere nye tiltak for å imøtekomme situasjonen. Det kom blant annet frem at UDI skal opprette mellom 2000 og 3000 ekstra mottaksplasser.

Tobias Drevland Lund (R) er bekymret for kvaliteten på mottakene og har sendt skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Ikke alle aktører burde ha fått tillatelse til å drive noen form for mottak

– Med det store antallet plasser og antallet nye mottak som etableres er det essensielt at myndighetene holder god kontroll med hvem som driver mottakene, og hvordan de drives, slik at man sikrer at dette skjer på forsvarlig vis. Jeg har tidligere etterspurt svar på hvorvidt statsråden har oversikt over hvor store summer som tas ut i utbytte fra kommersielle, private aktører som driver akutt- og asylmottak, uten å få tilfredsstillende svar, skriver Lund.

– Det er også ut ifra ulike medieoppslag siden den store ankomsten av ukrainske flyktninger blitt kjent at ikke alle aktører burde ha fått tillatelse til å drive noen form for mottak i utgangspunktet. Det er derfor grunn til å spørre statsråden, ettersom det nå varsles opprettelse av svært mange mottaksplasser og mottak, om rutinene for kontroll med de ulike driftsoperatørene i mottaksbransjen er god nok, skriver han i spørsmålet til Mehl.