PST: – Trusselbildet vurderes fremdeles som moderat

– Trusselbildet vurderes fremdeles som moderat. Men vi vurderer at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er skjerpet, sier leder for kontraterroravdelingen Lars Lilleby i PST.
Foto: DMT
PST mener israelske mål i Norge er mer terrorutsatt som følge av krigen i Gaza. De ber folk være årvåkne og melde fra om de ser «noe rart».
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

– Ikke gå og se ned i mobilen, se opp! Vi er avhengige av tips, sier strategisk analytiker Céline Schiøtt i PST til NTB.

Hun ber folk følge med på nett og melde fra om folk som virker truende. Det samme gjelder ting som er utenom det vanlige der man ferdes – for eksempel utenfor synagogen.

– Alt som virker rart, er verdt å merke seg, sier Schiøtt.

Hun sier PST nå går ut med informasjon for å verne om den lille jødiske minoriteten i Norge, slik de har gjort med andre grupperinger tidligere. Det gjaldt blant annet de islamske miljøene under id-feiringen.

Høyreekstreme også i kikkerten

Det er fortsatt ekstreme islamister og høyreekstreme som utgjør den største trusselen her i landet, nå også med krigen i Midtøsten som en mulig begrunnelse.

– Trusselbildet vurderes fremdeles som moderat. Men vi vurderer at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er skjerpet, sier leder for kontraterroravdelingen Lars Lilleby i PST.

Det gjelder i første rekke bygninger, institusjoner og organisasjoner som representerer jøder eller Israel. Siden USA oppfattes som en av Israels sterkeste støttespillere, mener PST at trusselbildet er noe mer alvorlig også for amerikanske mål her i landet.

Det innebærer blant annet at politiet har mulighet til å styrke sitt arbeid med å beskytte disse målene.

Tiltak allerede iverksatt

Naturlig nok er flere tiltak allerede satt i verk, både i Oslo og andre byer.

Stabssjef i Vest politidistrikt, Gustav Landro, sier til Bergensavisen at den økte trusselen mot det jødiske miljøet har ført til tiltak i Bergens-området.

– Vi har økt vår dialog med jødene, og vi har iverksatt noen få tiltak som jeg ikke vil gå inn på konkret, sier Landro.

Ettersom Bergen verken har synagoge, forsamlingslokale for jødene eller ambassade, er det ingen bygg som trenger økt beskyttelse.

Allerede for et par uker siden sa politiet at de var opptatt av sikkerheten rundt jødiske institusjoner i Oslo og Trondheim. Om den onsdagens skjerpede årvåkenhet fra PST vil utløse noe ytterligere tiltak, kunne ikke Oslo politidistrikt kommentere onsdag ettermiddag.

– Vi har god kontakt med PST, og følger utviklingen. Den internasjonale situasjonen fører til økt årvåkenhet fra politiets side, og vi gjør vurderinger ut fra norske forhold, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til NTB.

– Følelser kan trigge terror

Céline Schiøtt i PST understreker at det så langt ikke er rettet noen konkrete trusler i eller mot Norge. Hun retter seg særlig mot folk som føler seg utrygge her i landet nå. Likevel mener hun man kan se begynnelsen på en negativ utvikling.

– Det har vært jevnlige markeringer i Norge knyttet til konflikten, og disse er lovlige og fredelige. Likevel kan disse tiltrekke seg mennesker med radikale og ekstreme holdninger som ønsker å utnytte situasjonen, sier hun.

Hun minner også om at rapporter fra krigssonen vekker sterke følelser hos alle, også hos ekstremister.

– Vi vet at dette kan trigge terrorhandlinger, sier hun.

Hun viser også til at både IS og al-Qaida har oppfordret til terrorangrep, og at krigen mellom Israel og Hamas ses på som en del av den globale jihaden, altså krigen mellom islam og Vesten.

Følger med

PST følger nå ekstra nøye med på palestinske og propalestinske miljøer og arrangementer fordi disse kan tiltrekke seg ekstreme personer.

– Vi lever i et demokrati, og det er lov å demonstrere og protestere innenfor de rammene som er lagt, understreker Lars Lilleby overfor NTB.

– Vi ser samtidig at det kan tiltrekke seg ekstremister, eller bidra til å radikalisere folk som ikke allerede er radikalisert, fortsetter han.

På spørsmål om han ser nye grupperinger i forbindelse med krigen i Midtøsten, avviser han det. Men han påpeker at PST nå følger ekstra godt med på både islamister og høyreekstreme her i landet.

– Jøder er i fiendebildet til begge, derfor er det viktig å følge med på begge sider. Det som skjer nå, kan trigge flere til å foreta seg noe, sier Lilleby.

Han vedgår at det er en vanskelig situasjon for PST, med krigen i Ukraina, situasjonen i Sverige og krigen mellom Israel og Hamas.