homofil, par, lhbt, homo, kjærlighet

Hei!

Jeg og min partner har vært sammen i ni år. Vi har to barn sammen, som nå er fire og seks år gamle. Jeg opplever at forholdet vårt knirker veldig nå. Det er lenge siden det har vært noe hengivenhet mellom oss. Intimitet skjer så å si aldri mer, og jeg har ikke lyst til det heller. I det siste har jeg tenkt mye på om jeg skal forlate min partner. Jeg orker ikke å ha det slik lenger. Jeg savner lidenskapen og varmen som vi tidligere hadde. Jeg har forsøkt å gi noen hint om at forholdet vårt kanskje ikke er så bra, men jeg får ikke noe respons på det. Han svarer at vi har det jo så hektisk med barn, og at det er naturlig at vi er slitne og ikke så nære hverandre lenger. Jeg tenker mye på dette, og strever med at jeg er så i tvil. Vi har jo to barn sammen, og de fortjener jo at vi har det bra sammen. Skulle gjerne hatt noen tanker fra andre på dette.

Hilsen, tvilende mann på 38

Kjære, tvilende mann

Skal du gå eller skal du bli i forholdet til din partner? Det er en krevende beslutning å ta, og det tar nok mye energi fra deg å gå rundt alene med disse tunge tankene vil jeg tro. 

Det aller viktigste her er jo å få mannen din i tale. Han fortjener å vite hva du går og tenker på. Det er lettere å være to i denne prosessen enn alene. Uansett vil dette være vondt for dere begge. Tvil er en vanskelig prosess å være i. Et forhold krever innsats underveis både for å opprettholde tilknytningen mellom dere, og foreldresamarbeidet. I starten går jo det meste av seg selv, men så kommer hverdagen, og barna og livet krever dere. Da er det lett å glemme at forholdet må vannes, ellers vil det ikke overleve.

Forsøk å se forholdet utenfra

Kan du stille deg selv følgende spørsmål og forsøke å se på forholdet litt utenfra?

  • Hva har egentlig skjedd med dette forholdet? 
  • Hva har jeg selv gjort for å løse eventuelle problemer eller utfordringer?
  • Hva har vært mine bidrag til at vi er kommet dit vi er i dag? Har jeg vært klar over mine bidrag? Hva har jeg gjort for å endre mine uheldige innspill i forholdet? Har det virket?
  • Hvordan har jeg invitert min partner til kontakt, og hvordan har jeg svart på hans initiativ til kontakt?

Det kan være lurt å skrive ned disse svarene. Da får man lettere oversikt over tankene.

Kan du fortelle at du synes ting er vanskelig?

Det kan være svært krevende å granske seg selv og sine bidrag, men man er to i et forhold. Dersom dere gjør dette sammen, må din partner gjøre akkurat det samme. Ofte er det lettere å se den andres feil eller mangler, og samtidig forsøke å endre den andres væremåte. Den eneste du kan forandre er deg selv, men da kan det jo skje noe med den andre også.

Dette er en krevende prosess som er mulig å få hjelp til. Kan du si til mannen din at du har det vanskelig i forholdet og at du ønsker at dere ser på dette sammen? 

Du kan eventuelt også invitere han med på familievernkontoret. Vi har god erfaring med slike prosesser.

Lykke til!

Hilsen oss på familievernkontoret

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.