Document får nær tre millioner kroner i statstilskudd

Document får 2.892.775 kr i tilskudd fra Medietilsynet.
Foto: Skjermdump/document.no
Document, Filter Media, Bodø Nu og Flatangernytt er de fire mediene som får pressestøtte for første gang.

Document får utbetalt et samlet tilskuddsbeløp på 2.892.775 kroner for 2023, mens Filter Media får 2.751.839 kroner. Lokalmediene Flatangernytt og Bodø Nu får henholdsvis 977.542 kroner og 965.905 kroner.

– Denne støtteordningen bidrar til at vi har mangfold av redaktørstyrte medier med et bredt journalistisk innhold over hele landet, og til å fremme konkurransen i mediemarkedet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Doblet støtte til Morgenbladet

Både Document og Filter fikk avslag på sine søknader i fjor, men Medietilsynet har i år vurdert at de oppfyller kravene for å motta støtte.

Søknader vurderes på bakgrunn av forskriften om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. En endring i forskriften har ført til at noen medier har fått en stor økning eller reduksjon i støtten sammenlignet med tidligere år.

Morgenbladet får mer enn doblet sin støtte og får 22,4 millioner kroner sammenlignet med 11,1 millioner kroner i 2022. Bergensavisen får 29,2 millioner kroner, drøyt fem millioner mindre enn i 2022.

Brukerinntekter

Årsaken er at den nye forskriften sier at tilskuddet skal beregnes ut ifra brukerinntekter, mens beregningen tidligere ble gjort på bakgrunn av opplag.

Klassekampen får hele 40 millioner kroner, og er den avisa som får mest støtte.

Ordningen med pressestøtte er blant annet rettet mot medier som er et alternativ til de ledende avisene i større markeder.