127 utlendinger tatt for ID-svindel med norske pass

 
Foto: Wikimedia Commons
Fra 2010 til 2018 ble 127 utenlandske statsborgere avslørt etter å ha forsøkt å ta seg inn i Storbritannia og Canada med norske pass.

Utlendingene som utga seg for å være nordmenn, kom fra 18 forskjellige land, viser en ny rapport fra Nasjonalt ID-senter. De fleste kom fra Iran, Somalia, Irak, Syria og Afghanistan, skriver Aftenposten.

I Norge meldes rundt 35.000 pass tapt hvert år, men det finnes ingen god oversikt over hvor mange som faktisk blir misbrukt. En av grunnene er at det er vanskelig å oppdage svindelen fordi dokumentene er teknisk korrekte, selv om det ikke tilhører riktig person.

– Denne form for svindel er svært vanskelig å avdekke. At Canada og Storbritannia avslører så mange impostere fra Norge, er urovekkende. Det kan tyde på at vi i Norge har mye å gå på for å avdekke tilsvarende misbruk, sier seniorrådgiver Odnes Jensen ved ID-senteret.

Denne typen bedragere utgjorde bare seks prosent av ID-svindelsakene som ble avdekket i Norge i 2017. Til sammenligning sto de for 79 prosent av svindelsakene med nordiske pass som ble avdekket ved flyplasser i Europa, Storbritannia og Canada.

(©NTB)