NOAS:

– Norsk regelverk er mangelfullt og uegnet til å håndtere statsløse

NOAS mener norsk regelverk er uegnet for å håndtere ureturnerbare statsløse.
Ureturnerbare statsløse må kunne identifiseres, gis en oppholdstillatelse og integreres i samfunnet tidlig, mener organisasjonen.

Situasjonen i dag er at mange havner i mangeårig limbo, uten å kunne bli en del av samfunnet.

Utspillet fra Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er basert på anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til norske myndigheter. Anbefalingene inneholder noen av hovedpunktene fra UNHCRs detaljerte håndbok om beskyttelse av statsløse personer.

NOAS fulgte denne opp med en egen rapport i 2020, som viste at nødvendige regelendringer og tiltak fortsatt ikke var gjennomført.

– Norge mangler en egnet prosedyre for å identifisere hvem som er statsløs med en egen oppholdsstatus for statsløse som ikke har et land å returnere til. Etter dagens regelverk i Norge anses spørsmål om statsløshet og returutsikter som irrelevante i den vanlige asylprosedyren.

NOAS mener også at norsk regelverk er mangelfullt og uegnet til å håndtere situasjonen til statsløse som verken har en oppholdstillatelse i Norge og heller ikke kan returnere til sitt opprinnelsesland.

– Ureturnerbare statsløse kvalifiserer i utgangspunktet ikke for lovlig opphold i Norge, med mindre de får opphold på et annet grunnlag, for eksempel asyl eller familieinnvandring. Etter endelig avslag på en asylsøknad blir de dermed ofte boende på mottak i årevis, uten rett til veiledning og rettshjelp, skriver NOAS på sin hjemmeside.