PST om moskétrusler: – Ingen umiddelbar trussel

Over hele landet har politiet bevæpnet seg etter at det ble fremmet trusler mot muslimske trossamfunn. Forrige uke kom det også bombetrusler mot Stortinget, og området rundt måtte sperres av.
Foto: Claudio Castello
PST sier til Dagbladet at realiteten i truslene mot norske moskeer er svekket, og at mye tyder på at det er ikke er noen umiddelbar trussel.

– Undersøkelsene våre så langt tyder på at det er ingen umiddelbar trussel, og at realiteten i trusselen er svekket, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til avisa.

Lørdag ble det innført nasjonal bevæpning av politiet som følge av trusler mot moskeer i Oslo på chattetjenesten Discord. En bevæpning var allerede planlagt i forbindelse med den muslimske feiringen Eid al-fitr mellom 9. og 13. april, men ble fremskyndet til å gjelde fra lørdag.

Allerede lørdag kveld hadde politiets undersøkelser rundt truslene vist at det ikke var grunnlag for å opprettholde ekstra beredskapstiltak.

– Vi går nå tilbake til vanlig beredskap, men vil ha økt årvåkenhet. Politiet vil fremdeles være bevæpnet, opplyste Oslo politidistrikt lørdag kveld.

Trusler mot Stortinget

Tidligere i uken kom det også bombetrusler mot Stortinget via nettforumet 4chan. Forumet har vært flittig brukt av høyreekstreme, blant annet av terrordømte Philip Manshaus.

Som følge av truslene ble området rundt Stortinget sperret av frem til tidlig onsdag ettermiddag.

Trusselsituasjonen førte til at alle inngangene til Stortinget ble stengt, kvartalet rundt bygget ble sperret, og det var tungt væpnet politi i området.

– Oslo politidistrikt har allerede opprettet sak om 4chan-truslene, men vi overtar den etterforskningen, uttalte seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB torsdag ettermiddag.