Samehets på fotballbane

Ikke bare mørke spillere, også samiske spillere utsettes for rasisme på fotballbanen.

4. divisjonsspilleren Kvaløyslettas Espen Bruvold må stå over tre fotballkamper for klubben sin etter samehets mot en Nordreisa-spiller i vinter.

Bruvold fikk først idømt én måneds karantene fra fotballen, men etter at Troms fotballkrets behandlet saken ble det bestemt at Bruvold må sone tre kampers karantene for tilropet.

– Vi har hørt på spillernes forklaringer, og sett noen formildende omstendigheter i forkant av episoden, sier styreleder Torleif Josefsen i Troms Fotballkrets til Bladet Tromsø.

Selv om straffen ble formildet understreker Josefsen at forbundet har nulltoleranse for rasisme.

Ingen baktanker
– Det var en ganske tøff duell. Da ropte Nordreisa-spilleren «Jævla homo» til meg. Jeg svarte med å si «Jævla same». Det skjedde i kampens hete, og det lå ingen baktanker bak. Jeg synes det er utrolig vondt å bli stemplet som rasist, sier Bruvold til Framtid i Nord.

Spilleren tok selv kontakt med Nordreisa, etter at «Tromsø» omtalte uttalelser om samehets i en vinterseriekamp mellom Kvaløysletta og Nordreisa tidligere i vinter.

– Ærlighet lønner seg tydeligvis ikke. Jeg ringte for å beklage dersom det jeg sa ble oppfattet som rasisme. Og så blir jeg straffet, sier Bruvold.