Kritisk til skolegang i Pakistan

Mange av barna med norsk tilknytning var ikke i stand til å snakke norsk, kunne statsråd Bjarne Håkon Hanssen konstatere da han denne uken besøkte en skole i det såkalte Little Norway i Pakistan.

Skolen har cirka 750 elever. 60 av disse er ikke-pakistanske statsborgere, og av dem har 20 barn norske pass. Skolen, som er en del av en større kjede privatskoler, er en av de aller beste i Kharian-distriktet. All undervisning, bortsett fra islamkunnskap, foregår på engelsk, skriver Aftenposten.

Rundt regnet halvparten av barna med norsk pass som statsråden snakket med, kunne snakke norsk. De øvrige hadde glemt språket etter flere år i foreldrenes hjemland.

– Beaconhouse School er en utmerket skole, sikkert helt på linje med det beste vi har i Norge. Jeg må likevel si at jeg reagerte negativt på det jeg så. At såpass mange av de norske barna ved skolen ikke behersket norsk, er rett og slett bekymringsfullt for integrasjonsarbeidet hjemme i Norge. Disse barna skal jo leve sitt voksne liv i Norge, men får altså hele sin skolegang uten kontakt med norsk språk og kultur, sier Bjarne Håkon Hanssen til Aftenposten.