Boikotter Scandic

0Shares

Antirasistisk-Senter har anmeldt Scandic-hotellet Edderkoppen for rasisme etter at hotellet nektet en cubansk handelsdelegasjon rom.

Cubanerne skal delta på Reiselivsmessen på Lillestrøm i midten av januar. De har bodd på Scandic-hotellet Edderkoppen på St. Olavs plass i Oslo i fem år på rad, men i mars i fjor ble Scandic kjøpt opp av den amerikanske Hilton-kjeden i mars i fjor.

LOs Fagforbund og Arbeidsmannsforbund har varslet boikott av Scandic-hotellene og allerede gjort avbestillinger av hotellrom. Bare Fagforbundets bruk av Scandic-hotellene beløper seg til flere titall millioner kroner i året, melder Dagbladet.

Signalene fra LO om boikott av Scandic-hotellene i Norge har brakt saken inn for toppledelsen hos eierne av kjeden, amerikanske Hilton, opplyser administrerende direktør i Hilton Scandic, Geir Lundkvist til ANB-NTB.

Ønsket i Danmark
Cubaner-nekten vekker harme i Danmark. Sjefen for de amerikanskeide hotellkjedene i Danmark legger en helt annen standard for eventuelle cubanske gjester, skriver politiken.dk.

Cuba fordømmer norsk hotellnekt
Cubanske myndigheter beskylder Norge for å bøye seg for amerikansk press.
– Helms-Burton bestemmer i Europa, het det på førstesiden i den statseide cubanske avisa Granma fredag. I artikkelen fordømmes det norske hotellet på det sterkeste for å ha krøpet for amerikanske interesser.

Helms-Burton er navnet på en lov fra 1996 som forbyr amerikanske selskaper å drive forretninger med Cuba, melder ANB-NTB.

Må følge norsk lov
Hotellkjeden Scandic plikter å følge norsk lov og ikke amerikansk, fastslår norsk UD. Dermed er det duket for et oppgjør i rettsvesenet.

Avdelingsdirektør Jens Eikaas i rettsavdelingen i UD sier til NTB at det i utgangspunktet er opp til det enkelte hotell å ta stilling til hvem det vil ha som gjester.

– En forutsetning vil imidlertid være at hotellet opptrer innenfor rammen av norsk lov, som alle selskaper som opererer i Norge, også utenlandske, plikter å overholde, sier Eikaas.

Han understreker at amerikansk nasjonal lovgiving ikke kan legges til grunn for bedrifters opptreden i Norge, hvis dette strider mot norsk lov.