Hvordan har misjonærene påvirket nordmennenes verdensbilde?

0Shares

Et nytt forskningsprosjekt ved Universitetet i Bergen skal undersøke hvordan misjonærene påvirket nordmennenes verdensbilde, melder På Høyden, Universitetet i Bergen sitt nettmagasin. Prosjektet skal føre til flere utstillinger som skal provosere nordmennene, sier antropolog Hilde Nielssen:
– Det er ganske utrolig hvilken legitimitet misjonærenes formidling av kulturen hadde i samfunnet, og tiden er moden for å trekke dem fram igjen og røske litt opp i våre oppfatninger.

Misjonærenes formidling må ses i en kolonial sammenheng, mener hun. Fotografiet var et viktig redskap for dokumentasjon i det koloniale prosjektet.

– Det ble tatt bilder for å klassifisere folk etter rase eller stammetype. Misjonsbøkene med historier fra ”bushen” ble trykt opp og solgt i betydelig flere eksemplarer enn våre største og mest anerkjente forfattere.

– Mange av bildene videreførte datidens europeiske konvensjonelle måter å fotografere utenomeuropeiske folk på. Slike bilder ble viktige for dannelsen av oppfatninger om etnisitet og raseteori, sier hun.