Stravinsky diskriminerer

I 2004 avslørte Utrop hvordan utestedet Stravinsky diskriminerer mørkhudede. Nå står flere fram og forteller om rasisme fra utestedet.

Natt til søndag 21.november 2004 var Utrop på nattpatrulje. Og utestedet Stravinsky var et av utestedene vi avla besøk og avslørte utestedsdiskriminering med skjult kamera.

Klokken 02.05: To afrikanske og en irakisk gutt blir nektet adgang til diskoteket Stravinsky i Rosenkrantzgate17. De får beskjed om at de ikke er pent nok kledd.

Klokken 02.15: To nye afrikanere blir stoppet i døren. Dørvaktene sier de må ha ordentlige sko på seg, ikke joggesko.

Klokken 02.17: På spørsmål fra journalisten svarer dørvaktene at de nektet guttene å komme inn fordi de ikke hadde ordentlige klær på seg. Dette til tross for at guttene er ganske pene i tøyet. Mange nordmenn som kommer inn på Stravinsky, går i joggesko og er mindre pent kledd enn de fire afrikanerne og irakeren som ble stående utenfor.

Innrømmet diskriminering
Eieren av utestedet sendte Utrop en e-post i ettertid og innrømmet forskjellsbehandling:
– Det er aldri noe hyggelig å bli avvist, men vi forbeholder oss den retten for å sikre det vi mener er et best mulig forretningskonsept. Og faktisk også til tider med tanke på den generelle sikkerheten på stedet. Ikke alle typer mennesker går like godt sammen på et sted som til tider er svært trangt, og hvor folk også kan være påvirket av alkohol. Jeg vil anslå at personer med utenlandsk opprinnelse er innblandet i mellom 70 og 80 prosent av de tilfellene vi har med bråk i lokalet.

Fortsetter å avvise folk på grunn av hudfarge
I 2007 fortsetter avvisningen. Castberg (33) eier to storkiosker i Oslo, og Gulbrandsen (27) er ansatt i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Forrige lørdag bestemte seg for å avlegge Stravinsky et besøk. I døren ble de avvist fordi de ikke hadde pent nok klær, skriver Oslopuls.

Også denne gangen svarer en av eierne å ta et bevisst valg i forhold til å avvise personer med utlandsk bakgrunn.

Castberg skrev en e-post til ledelsen ved utestedet og ba om en beklagelse. Etter en tid tok medeier Bo Vivike kontakt på telefon.

– Han fortalte at de gangene noen lagde bråk, sto utlendinger bak 99,9 prosent av tilfellene, kvinner som menn, sier Castberg.