Khat selges som aldri før

Over 1000 somaliske menn og mange kvinner tygger daglig det narkotiske stoffet khat i hovedstaden, skriver Aftenposten. En somalier sier at det i miljøet ikke er vanlig å se på Khat som narkotika.

Samtidig som Tollvesenet melder om rekordbeslag av khat på grensen, omsettes stoffet helt åpent på gaten i Oslo. Tidligere ble bunter av khat solgt og tygget i den somaliske klubben, men etter at klubben stengte, har miljøet trukket utendørs. På Grønland, ved Helga Helgesens plass og i gatene rundt, samles en gruppe menn hver dag for å kjøpe og tygge khat.

Over 200 personer er storforbrukere av khat i Oslo. Denne uken møtte Aften mellom 30 og 40 menn i dette strøket i 14-tiden. Mange tygget khat eller ventet på å få kjøpt det.

– Vi ser ikke på dette som narkotika, men noen misbruker det, sier Ali Abdi Mohamed (38).

Han sier at mange av mennene på Grønland er uten jobb og har problemer med khatmisbruk.

– Noen tygger i flere timer. Det er integreringen som er et problem. Mange her snakker ikke norsk engang. Hva skal vi gjøre? spør de. Mange får ikke jobb eller de har problemer i familien, forteller Mohamed.

Slår alarm

Han bekrefter funnene i en ny undersøkelse om khat i Oslo. Mange sliter og ønsker å slutte, viser en rapport som Hassan Ali Omar presenterer i dag. Han er leder i Minoritetsinformasjon og prosjektleder i Landsforbundet mot stoffmisbruk.

Hassan Ali Omar slår nå alarm. Khatmiljøet på Grønland ødelegger unge somalieres mulighet for å få seg jobb og utdannelse, mener han.

– Nyankomne oppsøker miljøet. Når de ser alle som ikke har jobb, blir de bare deprimerte. Mange av disse unge har gitt opp å lære seg norsk. Dette stedet gjør at somaliere mister motivasjonen, sier han.

Ond sirkel

En spørreundersøkelse viser at unge somaliere misbruker khat fordi de ikke har jobb, de er frustrerte, føler seg presset av andre, og de har familieproblemer. Flere hundre har kommet inn i en ond sirkel, sier Ali Omar, som planlegger en rekke informasjonstiltak. Først og fremst trenger unge somaliere å lære om mulighetene for å få seg jobb, og de trenger fritidstilbud og ekstra språkopplæring.

– Folk blir tvunget til å tygge khat fordi de ikke har noe å gjøre. De som tygger, er opptatt av å få stoppet misbruket sitt. Myndighetene må forebygge og målrette sine tiltak. Samtidig må veletablerte somaliere komme på banen. Lag et informasjonssenter, i dag oppsøker man klubbene, ikke de offentlige kontorene, sier Ali Omar.

Får penger i hendene

Han mener det er skapt en myte om at det er vanskeligere å integrere somaliere enn andre innvandrergrupper.

– Det er feilslått politikk som har ført til at somaliere sliter med å få seg jobb. Somaliere er egentlig tilpasningsdyktige og lette å integrere. I USA og Storbritannia er somaliske innvandrere blant de mest vellykkede. Det norske velferdssystemet gjør somaliere passive. De får penger i hendene, og tiltak blir ikke tilpasset behov og ønsker, sier Ali Omar.