Stolt og homofil

Mandag åpnet utstillingen Mennesker i Oslo kongressenter, men er nå flyttet til Rådhusplassen. Utstillingen er en del av Skeive dager, som varer fram til 1. juli.

Utstillingen “Mennesker” viser portretter av homofile, lesbiske og transseksuelle med innvandrerbakgrunn.

Ricardo Valenzuela å hjelpe andre homofile innvandrere. Nå er han aktuell med prosjektet “Mennesker” i samarbeid med fotograf Caroline J. Roka.

– Jeg vet ikke hvor denne homoaktivisten i meg kommer fra, men jeg har 23 års lang erfaring å ta av. Jeg tror det har noe med at jeg føler at folk trenger litt drahjelp til å komme ut av skapet og til å være stolte av den de er, sier Ricardo Valenzuela til Noblad.

– Det er veldig mye intoleranse i mange innvandrermiljøer, og homofile sliter med å bli akseptert. I noen miljøer er det også tabu med homofili, og for eksempel imamer nekter for at det finnes homofile i deres kultur. Men det stemmer jo ikke, jeg kjenner mange homofile med både pakistansk og somalisk opprinnelse. De er ikke verdt noe mer enn deg eller meg, men heller ikke noe mindre, vi er på lik linje, vi er alle mennesker, sier han, men legger til at han tror stigmatiseringen neppe forsvinner med denne utstillingen.