Få ber minoritetsjournalister søke

0Shares

I de 184 stillingsannonsene som ble trykt i papirutgaven av Journalisten i første halvår i år, var det bare fire tilfeller der personer med minoritetsbakgrunn ble bedt spesielt om å søke. De tre tilfellene var en ordinær nyhetsjournaliststilling i NRK Østfold, en annonse etter nyhetsjeger i Sandefjords Blad og to samleannonser for sommervikarer til Dagbladet og Adresseavisen.

– Dette er overraskende dårlig. Vi er så ofte inne i saker som angår folk med en annen etnisk bakgrunn enn norsk at det er viktig å vise mangfold også blant journalistene, sier nyhetsredaktør Kirstin Husby i Adresseavisen.

– Vi fikk dessverre ikke særlig napp på annonsen vår når det gjelder folk med minoritetsbakgrunn. Det eneste var at vi fikk søknad fra en svenske, men han var ikke aktuell siden han ikke hadde noen relevant bakgrunn eller utdannelse, sier distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i NRK Østfold.

I flere år har man i mediene snakket om behovet for at også sammensetningen av redaksjonene må gjenspeile at Norge er blitt et flerkulturelt samfunn. Likevel fortsetter mediene som før og søker etter nye medarbeidere uten noen spesielle tiltak for å tiltrekke seg søkere med minoritetsbakgrunn, skriver Journalisten.