Politimester anmeldes for rasisme

Politimester i Tromsø, Truls Fyhn blir anmeldt for rasisme, etter at han i forrige uke sa at det er greit at politifolk bruker ordet "neger".

Beate Michelsen fra Klæbu i Sør-Trøndelag anmelder Fyhn for rasisme og krever hans avgang. Hun mener politimesteren henger igjen i fortiden, og at betydningen av ordet “neger” er endret.

– For 10-15 år siden var det kanskje akseptabelt å bruke dette ordet. Nå lever vi i en annen tid, og det bør Fyhn ta innover seg. Nå kan vi ikke lenger akseptere dette, sier hun til Bladet Tromsø.

Fyhn mener det er absurd at han anmeldes for rasisme og sier han ikke kommer til å endre sitt syn på bruken av det omstridte ordet.

– Jeg registrerer at hun vil anmelde meg, men jeg står fast på det jeg tidligere har sagt: Det hører til den juridiske barnelærdommen at ordet “neger” ikke er rasistisk.

Han avviste det han kaller «den politiske korrekthet» i NRK Dagsnytt. Han fikk svar på tiltale av politisk rådgiver i Arbeids -og integreringsdepartementet, Hadia Tajik, som svarte at hun «ikke lar være å kalle Fyhn en idiot fordi jeg er politisk korrekt».

– Dette handler om alminnelig folkeskikk, sa hun.

– En fiffig fornærmelse, svarte Fyhn.

«Neger»-debatt i Dagsnytt Atten

Tajik var frontfigur for veiledningsbrosjyren “Et inkluderende språk” som var utarbeidet av departementet. Ordet neger er ikke omtalt i brosjyren.


Politiet i Trondheim hengte opp denne tegningen på veggen. I en snakkeboble står teksten «Vær så snill, dere må tro meg. Jeg har sluttet på Utlendingsavsnittet».

Politiet i Trondheim anmeldt
Politiet i Trondheim hengte opp rasistiske plakater på veggen. I kantinen på politistasjonen i Trondheim sentrum i lengre tid hadde hengt en tegning av en tidligere ansatt i utlendingsavsnittet, plassert i en stor gryte med dansende mørkhudede kannibaler rundt. I en snakkeboble står teksten «Vær så snill, dere må tro meg. Jeg har sluttet på Utlendingsavsnittet».

I overvåkingsrommet i arresten på politistasjonen hang også en Muhammed-karikatur med en tekst med rasistisk innhold. Nå er tegningene borte. Terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti reagerer med å anmelde politiet i Sør-Trøndelag.

Advokat Arve Opdahl i Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor Dagbladet å ha mottatt anmeldelsen. – Vi vil med det første vurdere om det skal iverksettes etterforskning på bakgrunn av denne anmeldelsen, sier Opdahl til Adresseavisen.

De fire politimenne som forårsaket dødsfallet på Obiora tilhører politiet i Trondheim.