Bekymrede burmesere

0Shares

Kilder innenfor bumesermiljøet i Oslo er sterkt bekymret, men viser samtidig en viss optimisme over de siste dagers utvikling i hjemlandet. Buddhistmunkene har til nå snart protestert i en hel måned mot landets militærjunta, samtidig som de væpnede styrker har åpnet ild mot egne landsmenn.

Foto: Yassar Nazir

– Vi har nå kommet til det stadiet som best kan beskrives som en borgerkonfrontasjon, forteller denne anonyme kilden til Utrop.

Konflikten har sine røtter i et årelangt og svært undertrykkende militærregime, som har hatt makten i Burma siden 1962. I 1990 ble fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi lovlig valgt til landets president, men Burmas makthavere valgte i stedet å annullere resultatet, sette henne i kontinuerlig husarrest og fortsette en til tider svært brutal linje overfor landets innbyggere. Siden dengang har studentene og den politiske opposisjonen ledet an i de sporadiske protestene, før munkene gjenopptok kampen.

– Unntakstilstanden og protestene kommer til å vare helt inntil juntaen forstår alvoret i saken, og gir etter for folkets krav, avrunder han.