Tidligere lesbisk kvinne sendes til Iran

Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

Vahideh (22) kom til Norge i 2004. Året etter fikk hun asyl i Norge på bakgrunn av sin lesbiske livsførsel i Iran, skriver Dagbladet. Vahideh ble etterhvert plassert på asylmottaket på Gjøvik. Der traff hun en iransk kurder, som hun giftet seg med i 2006. Den 20. februar fikk de en datter sammen.

Mørk fremtid
Gleden over å få et barn har blitt overskygget av mørke fremtidsutsikter. Den lille familien har aldri fått levd som en vanlig familie. Vahidehs ektemann har fått avslag på asyl, og har derfor gått i dekning. Ifølge avisen sier Vahideh at mannen ikke sover om natten, og sliter med sterke psykiske problemer. Videre forteller hun at mannen unngår dagslys, og at hun ikke vet hvor han befinner seg om natten. Av og til kommer han innom henne for å gi mat og skifte bleier på deres nyfødte barn. Vahideh sier at det gjør han godt å være sammen med datteren sin.

Sendes tilbake neste uke
Vahideh fikk i september 2007 et brev der det blant annet stod «pågripelse uten ytterligere varsel». Siden hun på den tiden var gravid, ble utsendelsen utsatt. Politiet venter inntil seks uker med å uttransportere nybakte mødre. Vahideh får verken fødselspenger eller barnetrygd, og sliter med å få endene til å møtes. Hun og barnet blir trolig neste uke sendt tilbake til Iran.

– I beste fall vil livet deres bli vanskelig, sier den prisbelønte menneskerettighetsforkjemperen Mahood Amiry Moghaddam.

Ifølge Dagbladet har Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring skrevet brev til UDI der de skriver «Forskning som knytter seg til identitet og det å være homofil, lesbisk, bifil, trans eller skeiv viser at legning ikke nødvendigvis er konstant.»

Flere personer har skrevet brev til Utlendingsnemnda i forbindelse med saken. Blant dem er psykiateren Ingunn Amble og Bjørn Lippestad som er rektor ved Rosthaug videregående skole. Ingen av dem har fått svar.